Demostat: Podjednak broj za i protiv vlasti, ali su mnogi zastrašeni i podmićuju se

Veoma je mala razlika između broja ispitanih građana koji podržavaju vlast i onih koji su za promenu, rekao je glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović.
Demostat: Podjednak broj za i protiv vlasti, ali su mnogi zastrašeni i podmićuju se
Foto: 021.rs
Međutim, kako je dodao Mihailović, to ne znači da će svi glasti za opoziciju jer su mnogi zastrašeni, podmićuju se, ili ne vide u opoziciji političku snagu koja može da donese promene.
On je na predstavljanju martovskog istraživanja urađenog telefonskim putem prezicirao da 32 odsto ispitanih podržava ovu vlast, 30 je za promene, navodeći i da veliki broj građana koji apstiniraju iz političkih razloga ukazuje da predstojeći izbori imaju veliki problem sa legitimnošću.
Objašnjavajući zašto negativan stav prema ovoj vlasti ne znači i automatsko glasanje za opoziciju, on je rekao da je "podmićivanje u toku", navodeći primer deljenja sto evra pre izbora i isto toliko posle.
 
"To je kao pre Drugog svetskog rata kada je davan jedan opanak pre i drugi posle glasanja", rekao je Mihailović, navodeći da tu spada i deljenje penzionerima paketa pomoći.
 
On je ukazao i da je opozicija, naročito od 2012, raspolućena i u javnosti često viđena po neslaganju.
 
Prema njegovim rečima, Stranka slobode i pravde i koalicija Moramo predstavljaju ozbiljniji pokušaj organizovanja opozicione scene ali je i dalje veliki broj partija opozicije koje ne mogu da nađu zajednički jezik oko osnovih stvari.
 
Govoreći o velikom broju apstinenata, on je rekao da je u najvećem broju motiv politički, jer ne veruju da se nešto može promenti, smatraju da će izbori biti pokradeni ili da njihova partija ne može da pređe cenzus, što je sve "veliki udar na legitimnost" izbora.
 
"Kad se taj broj kreće oko četvrtine ili petine upisanih onda se pitanje legitimnosti izbora postavlja u punoj snazi", rekao je Mihailović.
 
On je naveo i da je u državnim službama oko 700-800.000 zaposlenih i da je bar polovina ucenjena, pogotovo tamo gde su nižeg obrazovnog nivoa.
 
Govoreći o legitimnosti, on je ukazao na "medijski monopol dominantne partije", ocenjujući i da "opozicija nije bez medijske podrške".
 
"Međutim, svi mediji koji dobijaju ovako ili onako državnu pomoć ili reklame od bogatih firmi  su državni mediji", rekao je Mihailović, koji je podsetio i na "dugotrajnu funkcionersku kampanju".
 
Mihailović je rekao da je telefonski anketirano 1.223 građanina, ali da su morali da zovu pet puta više jer su građani "zaplašeni" i ne smeju da govore sa nepoznatima.
  • NS

    30.03.2022 22:01
    napred
    @ KontrolorNaIzborima
    Pa i vidi se da je to bilo davno, ne pratite baš propise, a može biti i da ste zaboravili, dešava se, godine čine svoje! Ponešto ste zaboravili, a nešto i pobrkali malo - ocem nacije nije bio nazivan onaj na kojeg ste izgleda mislili, nego neko drugi, a ovog na kojeg sad mislite baš niko ne naziva ocem nacije! Gde se to našli? A i ko je to izgubio izbore 1993. godine, na tim izborima nije došlo do nekog svrgavanja po Vama "oca nacije" i njegove stranke, to je kanda bilo nešto kasnije? Ali, napred i ne gubite nadu, mada se setite šta sve može da se kaže u vezi s nadom i nadanjem!
  • KontrolorNaIzborima

    30.03.2022 19:25
    @NS
    Ja sam poslednji put bio kontrolor na izborima '93 kada je prvi "otac nacije" prvi put izgubio izbore.
    Sada sam rešio da se opet aktiviram kao i mnogi moji poznanici i mnoge moje kolege- da bi rezultat bio isti i za drugog oca nacije.
    Živeli!
  • KontrolorNaIzborima@

    30.03.2022 18:55
    I zamislimo sada situaciju da neko podnese prijavu o nameštenim izborima i dođe do revizije odnosno ponovnog prebrojavanja listića, na kojoj komisija pronađe X komada listića na kojima je neko precrtao jednog kandidata koji je prethodno zaokružen i zaokružio drugog. Šta bi komisija trebala da zaključi?
    1. Glasač je sam zaokružio pa precrtao jednog i potom zaokružio drugog kandidata
    2. Neko drugi je umesto glasača a u nameri nameštanja izbora precrtao glasačev izbor i zaokružio nešto drugo
    Kako ćemo utvrditi koje je od ova dva? Veštačenje svakog listića da utvrdimo da li je u pitanju ista olovka, jer ovde analiza rukopisa baš i ne pomaže?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija