Bivši inspektor Božidar Stolić negira da je odavao informacije Belivuku: To mi je namestila policija

Bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidar Stolić negirao je danas da je kriminalnoj grupi Veljka Belivuka odavao poverljive podatke iz policije.
Bivši inspektor Božidar Stolić negira da je odavao informacije Belivuku: To mi je namestila policija
Foto: 021.rs (arhiva)
On tvrdi da mu je postupak namešten zbog sukoba sa nadređenim. Drugi optuženi, za koga tužilaštvo tvrdi da je član Belivukove grupe kome je Stolić odavao podatke, promenio je raniji iskaz u kom optužuje Stolića i sada tvrdi da je bio prisiljen da laže, piše KRIK.
 
Stolić je u svojoj odbrani rekao da nikada nije bio član kriminalne grupe, pa tako ni grupe Veljka Belivuka. Negirao je da je sa bilo kim iz grupe bio u komunikaciji i naveo da je jedini kontakt sa njima imao u prostorijama u policiji.
 
"Ne znam kako su mogli da napišu u optužnici da sam bio pripadnik grupe, kada sam se borio protiv njih", rekao je Stolić i naveo da za 17 godina koliko radi u policiji nije imao mrlju u karijeri. 
Tvrdi da je optužen jer se zamerio svom šefu, načelniku SBPOK-a Ninoslavu Cmoliću, za koga navodi da je bio "desna ruka državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović". 
 
Stolić ističe i da nisu tačne tvrdnje tužilaštva da je Filipu Goluboviću, takođe optuženom u ovom postupku, odavao informacije iz policije i zauzvrat dobijao novac, već da je on od njega dobijao informacije iz kriminalne sredine. 
 
Ne spori da je u policijskom sistemu proveravao ljude bliske Goluboviću, ali tvrdi da je to činio kako bi proverio svoj izvor i ljude sa kojima je u kontaktu, a ne jer je za to dobijao novac, kako piše u optužnici.
 
"To je moj posao, ja sam proveravao Filipa Golubovića i njegove saradnike, moram da proverim. Ovo što se meni stavlja na teret, to poštovani sude može svakom policajcu da se stavi na teret", rekao je Stolić.
Kako prenosi KRIK, on je ispričao da je Golubovića upoznao 2019. godine kada ga je uhapsio zbog pištolja i 30 grama kokaina. Golubović je rekao da hoće da sarađuje sa policijom, a Stolić je to preneo tužiocu Saši Drecunu koji se saglasio sa tim.
 
"U svim policijama sveta policajci imaju saradnike", rekao je Stolić.
 
Dodao je da ni on ni kolege nisu više prijavljivali svoje saradnike kako bi ih sačuvali.
 
"S obzirom na situaciju u MUP-u i to čije su frakcije na kojoj poziciji, niko nije smeo da registruje saradnike zbog njihove bezbednosti. Da sam registrovao Golubovića, Belivuk bi prvi znao. Planirao sam da ga registrujem kad se stvari iskristališu i dođu pošteni ljudi", ispričao je bivši inspektor.
 
Na pitanje tužioca Saše Ivanića na osnovu čega tvrdi da je situacija u policiji bila takva da je postupak ugrožen toliko da on nije smeo da prijavi Golubovića, Stolić je rekao da je danonoćno radio sa tim ljudima i da zna situaciju.
 
Golubović: Policajci me pritisli da slažem 
 
Filip Golubović je na sudu rekao da je bio primoran da da lažni iskaz i ispriča da je Stoliću davao novac za informacije jer su ga policajci pritiskali i pretili mu, pa je samo želeo da "završi sa svim tim i ode kući".
 
Stolić je uhapšen u junu prošle godine i u pritvoru je bio do početka avgusta, kad je pušten na slobodu. Nedavno je optužen i da je učestvovao u pokušaju iznude.
  • 9

    02.04.2022 08:18
    Rešenje
    Sve navedene u jednu ćeliji 5x5 na jedno 10 godina .
    Hrana pljeske od Belivuka .Vazduh iz Jovanjice, Voda iz Jadra po otvaranju pogona . Za uveseljavanje koleginicu već imaju.
    I svi slučajevi rešeni.
  • Eon

    02.04.2022 08:14
    Kao i obično
    Još jedna policijska misterija koja će se po ustaljenom receptu vući po sudovima od nemila do nedraga.
  • Radovan P.

    02.04.2022 06:27
    Rumenacka ulica 23
    Ista prica na Detelinarskoj gde nacelnik na sudu tuzi Policajca jer je u dilu sa pravosnazno osudjenima za zatvorske kazne a on ne predaje njima pozive "kao nisam im mogao uruciti" a zajedno piju u kafani gde je usao nacelnik. Prica svima jasna. Ali tu bagru pokvarenu treba ocistiti iz redova Policije samo i iskljucivo zbog postenih radnika kojima ovakvi nedaju da rade po zakonu. Pretezno su to ovi iz Bosanske Krupe, Vrbas, Beograd njih desetak koji su se zaposlili kad su dosli iz Policije BiH / Krajine u Srbiju. Imate spisak javni na sindikatu Policije. Nema cenzure.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija