Zadaci na probi male mature na zaokruživanje: Deca danas ne vole da čitaju dugačke tekstove

Test iz matematike na probi male mature ove godine bio je drugačiji.
Zadaci na probi male mature na zaokruživanje: Deca danas ne vole da čitaju dugačke tekstove
Foto: Pixabay
Oni koji su ga pravili imaju potpuno suprotno mišljenje o tome kako test treba da izgleda u odnosu na nastavnike. Jednima je bitan postupak, a drugi vrednuju samo rezultat, prenosi RTS.
 
Kada se računa površina trostrane piramide ili šestougla na školskom testu, da bi zadatak bio tačan, neophodno je da se, uz rešenje, prikaže i postupak računanja. Tako je, barem, do sada bilo.
Ipak, na ovogodišnjem probnom testu iz matematike postupak se u 17 od 20 zadataka ne traži. Bilo je dovoljno samo zaokružiti jedan od ponuđenih odgovora. Većina osmaka kaže da im je to olakšalo test.
 
Nastavnici uglavnom nisu saglasni sa ovakvim načinom provere znanja učenika.
"Konkretna situacija u odeljenju - pregledam rad učenici koja je inače takmičar iz matematike i ona u zadatku gde se ne traži postupak ima napisan ceo postupak kako bi došla do rešenje i vidi se da ona to zna, ali zbog nepažnje tokom čitanja ili računanja ona zaokruži loš odgovor, dok drugo dete koje je slabije ima samo zaokružen odgovor i to tačan. Zato mislim da ne možemo baš da dobijemo realnu sliku", navodi nastavnik matematika u Osnovnoj školi "Josif Pančić" Miroslav Antonić.
 
Iako neki roditelji, đaci i nastavnici smatraju da test na zaokruživanje olakšava prepisivanje, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su ovakvi zadaci u skladu sa školskim testovima u svetu. Tvrde i da ne mora da znači da su lakši.
 
"Deca su danas drugačija, brza su, digitalizovana, sve vole na klik, ne vole da čitaju dugačke tekstove, vole brze odgovore. Mi moramo da se prilagođavamo deci i da se menjamo i navikavamo na to", smatra direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.
 
Nastavnik matematika Miroslav Antonić kaže za RTS da se poslednjih godina ide ka tome da se sve više zadataka traži bez postupaka.
 
"Nisam mislio da će to biti ovako brzo na ovom nivou", ističe Antonić.
 
Pandemija korona virusa i onlajn nastava uticali su na to da probni test bude lakši ove godine, tvrde nastavnici i smatraju da učenicima koji matamatiku znaju slabije ovakvi testovi više odgovaraju.
  • Mile rent-a mozak

    03.04.2022 09:38
    Sve je osmišljeno kako treba : deca na vreme da nauče da zaokruže tačan odgovor, da malo stariji nauče da nose gajbice, polože vozački, upišu Akademiju za mlade lidere. Ostalo se priroda potrudila sama.
  • Eon

    03.04.2022 08:00
    Napredak nizbrdo
    Danas vlada New normal što znači da je sve uprošćeno a dosta toga postalo besmisleno. I obrazovanje je osakaćeno. Rezultati svega toga su vidljivi na svim kontinentima.
  • Steva

    03.04.2022 07:40
    sramota je kako nam dobro ide
    " Deca su danas drugačija, brza su, digitalizovana, sve vole na klik, ne vole da čitaju dugačke tekstove, vole brze odgovore. Mi moramo da se prilagođavamo deci i da se menjamo i navikavamo na to."

    Tačno je da deca ne vole da čitaju, ali vole da navijaju za partizan ili za zvezdu,da gledaju rijaliti emisije, pa je i ovo jedna vrsta rijalitija.Ali deca vole da imaju diplome, vole da budu na odgovornim i rukovodećim mestima, pa se tu onda nađe neko rešenje sa profesoorima na fakultetu. Na novce naravno da niko nije gadljiv,ali ako zatreba tu su i navijačke grupe da priprete ponekom "tvrdoglavom" profesoru da u indaks upiše destku i stavi potpis, i onda imamo to što imamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija