INFOGRAFIKA: Koliko građana je izlazilo na izbore od 1990. do danas

Do 18 časova, prema podacima RIK-a, glasalo je 50,82 odsto birača.
INFOGRAFIKA: Koliko građana je izlazilo na izbore od 1990. do danas
Foto: 021.rs

To je veća izlaznost u odnosu na izbore organizovane 2016, 2017 i 2020. godine. Već sada je na birališta izašlo više ljudi nego na izborima 2020. godine.

Najveća izlaznost građana na izborima bila je na prvi parlamentarnim izborima 1990. godine, a najmanja 2020, kada je izašlo manje od polovine glasača.

To je bila godina kada je deo opozicije bojkotovao izbore, poručujući da su neregularni.
 
U infografiku možete da pogledate procente izlaznosti po godinama od 1990. do danas. Podaci za 2022. godinu su do 17 časova i biće nadopunjavani kako budu pristizali podaci.

Sadržaj podržala organizacija The European Endowment for Democracy (EED).

  • Đole

    04.04.2022 07:55
    Potrebni su apsolutni brojevi
    A ne procenti, da se vidi koliko naroda je otišlo od prvih izbora.
  • happy bus

    03.04.2022 19:37
    dekoracija
    Jedan deo stanovnistva je brzo shvatio da su samo dekoracija na izborima. Za stranke je jedna zajednicka osobina,trpali su u dzepove, neki primitivno neki kulturnije. Nijedan politicar ili oligarh zbog razvaljivanja Srbije nije otisao u zatvor bez obzira za koga glasali. Sta ce nam reci za sledece izbore, izlazimo ili bojkotujemo.
  • Bane

    03.04.2022 19:25
    Nikad u svom životu nisam video ovoliku gužvu na biračkim mestima , a glasam već 22 godine ... Nešto se ovde ne slaže ! Da li su podaci netačni ili proces glasanja ide suviše sporo , pa sr zato formiraju redovi ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.