Počinje proba državne mature, učestvuje 52.000 učenika

Drugo pilotiranje državne mature, koja bi trebalo da bude uvedena 2024. godine, počinje danas i trajaće do 8. aprila.
Počinje proba državne mature, učestvuje 52.000 učenika
Foto: Pixabay
Testiranje će biti organizovano za učenike četvrtog razreda u više od 500 obrazovnih ustanova - gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola. 
Ministarstvo prosvete preporučilo je školama da učenicima koji dobro urade test za to dobiju ocenu u dnevnik.
Testovi će imati do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta. U pilotiranju učestvuju i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, uz prilagođavanje uslova polaganja ispita.  
 
Cilj pilotiranja je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita. 
 
Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine. Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević rekao je da je "organizacija i sprovođenje državne mature ozbiljan i zahtevan posao i da je to ispit za učenike, ali i ceo sistem.
 
"Od pripreme zadataka i testova, preko prijava učenika i štampanja materijala, do distribucije materijala i organizacije rada u školama - u ovaj proces je uključen svaki segment sistema. Očekujemo da kroz pilotiranje uočimo određene nedostatke kako bi u narednom periodu sve mogli da ispravimo, zato i imamo ovaj pilot, a planirane su još i dve probe državne mature", rekao je Blagojević.
 
Prema njegovim rečima za potrebe pilotiranja štampano je više od 150.000 testova koji su dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola. 
 
U pilotiranju će učestvovati oko 52.000 učenika, među kojima je i oko 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija