Opozicija tvrdi da je dobila 70.000 glasova više u Beogradu: Izvesno ponavljanje glasanja

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je za opoziciju u Beogradu glasalo 70.000 ljudi više nego za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.
Opozicija tvrdi da je dobila 70.000 glasova više u Beogradu: Izvesno ponavljanje glasanja
Foto: 021.rs
Đilas je posle sastanka svih opozicionih stranaka rekao da će tek od 18 sati članovi GIK iz opozije imati uvid u primedbe iz zapisnika i tada će se znati da li će, i na koliko mesta, izbori biti ponovljeni.
 
Ujedinjeni za pobedu Srbije pozvali su Beograđane da glasaju na ponovaljenim izborima za stranke opozicije, rekao je Đilas i naveo da listi "Ajmo ljudi" nedostaje 0,2 odsto da bi prešla cenzus.
U prostorijama SSP danas je održan sastanak svih lista koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus ili i dalje imaju šansu, a to su Ujedinjeni za pobedu Beograda, koalicija NADA, koalicija "Moramo", Zavetnici, Dveri/POKS, i lista "Ajmo ljudi".
Đilas je istakao da su prisutne liste poručile da neće formirati vlast sa SNS-om u glavnom gradu.
 
Rekao je da su neki prozivali opoziciju što se "dva dana nije oglašavala" i uputio je izvinjenje građanima, ističući da su hteli da dobiju sve podatke i sve rezultate sa biračkih mesta kako bi znali šta se zaista desilo.
 
"Opozicija raspolaže sa zapisnicima sa svih biračkih mesta i prema tim podacima na izborima u Beogradu je glasalo 916.960 birača, od čega je nešto preko 412.000 podržalo SNS i SPS, dok je za ostale stranke koje dosad nisu bile deo dosadašnje gradske vlasti glasalo, više od 485.000 građana. Jasno je da je 70.000 Beograđana više za promenu sadašnje vlasti od onih koji podržavaju sadašnju vlast", istakao je Đilas.
 
Đilas je objasnio i da se po sadašnjem zakonu primedbe ne upisiju u sam zapisnik, već na poseban papir i opozicija uvid u ta dokumenta ima tak od danas u 18h.
 
"Videćemo na kojim biračkim mestima ćemo podneti prigovore", rekao je Đilas i najavio i da će opozicija podneti zahtev za uvid u džakove sa biračkim materijalom.
 
Istakao je i da preliminarnim rezultatima koje je objavio GIK nije obuhvaćeno 100 biračkih mesta na kojima je glasalo 100.000 ljudi.
 
"Devedeset i devet ima veće ili manje povrede glasačkog procesa", rekao je Đlas i dodao da je procena člana GIK-a iz redova opozicije Zorana Alimpića da će se, zbog nepravilnosti, na oko 20 odsto sasvim sigurno ponoviti glasanje i bez ikakvih prigovora od strane opozicije.
 
U slučaju da ne bude ponavljanja glasova, odnos mandata u gradskom parlamentu između SNS-a i SPS-a sa jedne i ostalih lista sa druge strane je 55:55, istakao je Đilas.
 
"Naravno, s obzirom na ponavljanje, taj odnos može da se promeni", rekao je Đilas i podsetio da je lista Borisa Tadića "Ajmo ljudi", prema trenutnim rezultatima, uzela 2,80 odsto glasova, i da joj fali samo 0,2 odsto da pređe cenzus.
 
"U slučaju da pređe cenzus, dobija tri mandata, dva na račun SNS-a i jedan na račun Ujednjenih", istakao je Đilas objasnivši da bi u tom slučaju odnos u parlamentu mogao da se promeni na 56:54 ili čak 57:53, jer bi Ujedinjeni za pobedu Beograda ili koalicija "Moramo" sa svega 0,2 odsto glasova više dobile dodatni mandat.
 
Predsednik Socijaldemokratske stranke i kandidat na listi "Ajmo ljudi" Boris Tadić uveren je da postoji verovatnoća da će pobediti na mnogim mestima na kojima će izbori biti ponovljeni i da će ući u beogradsku skupštinu.
 
"Posle toga biće jasno otvorena mogućnost da se formira gradska vlada od sadašnje opozicije i u ime liste "Ajmo ljudi" mogu da kažem da ćemo formirati gradsku vladu samo sa strankama opozicije, a ne sa SNS", naglasio je Tadić.
 
Aleksandar Jovanović, ispred koalicije Moramo, rekao je da Beograd nije glasao sa SNS i Ivicu Dačića, jer je 70.000 građana glasalo protiv njih.
 
"Jasno je da u ovom trenutku Vučić nema većinu i pored toga što nisu prebrojani svi galsovi, a tek sledi prebrojavanje i ponovno izjašnjavanje na mestima gde je došlo do krađeVečeras ili sutra ćemo znati na kojim mestima su tačno krali", rekao je Jovanović i naglasio da Beograd više nikad neće biti u rukama SNS.
 
Ispred koalicije NADA obratio se Vlada Đorđević, koji je rekao da treba promeniti vlast da Beograd prodiše i zato su na večerašnjem sastanku.
 
Nikola Dragićević ispred stranke Zavetnici rekao je da su se, uprkos velikim pritiscima, odazvali pozivu opozicije.
 
"Nedvosmisleni smo izrekli stav da u skladu sa svojim mogućnostima branimo svaki glas koji je osvojila opozicija u Beogradu. Moramo biti realni i reći da opozicija u ovom momentu nema većinu za formiranje vlasti, ali posle ponovljenih izbvora postoji relana šansa da se do dogodi. Ukoliko dođe do takve situacije, mi ćemo se odazvati pozivu da razgovaramo, ne o foteljama, već programskim načelima", istakao je on.
 
Slaviša Miletić iz Dveri je rekao da je, prema onome kako su glasali Beograđani, jasno da je Goranu Vesiću "došao kraj i da treba da ode u penziju".
 
"Opozicija treba da formira sledeću gradsku vlast", rekao je Miletić.
  • Aнтун Чупак

    07.04.2022 08:56
    Бог те мазо,ови жућани никако да укапирају да су одувани на сметлиште историје.
  • Srdjan

    06.04.2022 16:27
    Ne tako davno...
    ...bio jednom jedan Milosevic(bankar iz Amerike)...delio je hleb,ulje,brasno itd. svojim gladnim glasacima,krao izbore,delio narod,asfaltirao puteve pred svake izbore,zakoni su i tada postojali,ali eto nekim cudom nisu se sprovodili,kriminala,korupcije koliko hoces...i koliko smo odmakli narode moj posle vise od dve decenije?
  • hahaha

    06.04.2022 12:10
    žvalava
    opzicija se nada hahahahahah

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.