Zdravstveni radnici emocionalno iscrpljeni zbog pandemije, nezadovoljni i radom Ministarstva

Većina zdravstvenih radnika u Srbiji zarazila se koronom u prve dve godine pandemije, a gotovo polovina je zbog kovida izgubila kolegu sa posla.
Zdravstveni radnici emocionalno iscrpljeni zbog pandemije, nezadovoljni i radom Ministarstva
Foto: 021.rs

Svakodnevno suočavanje sa smrću i bespomoćnošću i u konstantnom strahu da virus ne prenesu porodici i roditeljima doveli su do emotivnog izgaranja lekara i medicinskih sestara, pa ne treba da čudi što skoro polovina pokazuje umerene ili visoke nivoe depresivnosti i što je 60 odsto njih sa umerenim ili visokim nivoom stresa i anksioznosti, piše Politika.

Istraživanje dr Tamare Džamonje Ignjatović, predsednice Društva psihologa Srbije i profesorke na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koje je rađeno u oktobru prošle godine, neposredno pred talas delta soja, takođe je pokazalo da je skoro 80 odsto zdravstvenih radnika emocionalno iscrpljeno, a da takozvani zamor saosećanja prema pacijentima oseća oko 60 procenata.

"S obzirom na to da su se medicinski radnici nalazili na prvoj liniji fronta borbe protiv korone, a većina se i sama zarazila virusom, izgubila kolegu ili člana porodice i svakodnevno suočavala sa smrću i bespomoćnošću, ne treba da čudi što je veliki broj njih emotivno sagoreo. Neki lekari nisu bili pripremljeni za rad sa vitalno ugroženim pacijentima i to je stvaralo užasan pritisak u bolnicama gde je organizacija rada bila loša i gde je pacijenata bilo mnogo, jer su morali da odluče koga da priključe na respirator. Mnogi zdravstveni radnici imali su utisak i da se struka povlači pred politikom, nisu dobijali pravovremene informacije, žalili su se na česte promene organizacije rada i izveštavali o nedovoljnom broju zaposlenih, neravnomernoj raspodeli posla i izostanku psihološke podrške", objašnjava za Politiku Tamara Džamonja Ignjatović. 
 
Ispitujući profesionalna iskustva zaposlenih u zdravstvu tokom pandemije, došlo se do zaključka da skoro dve trećine zdravstvenih radnika izveštava o nedovoljnom broju zaposlenih, 66 odsto ističe kako je došlo do neravnomerne raspodele posla na sve zaposlene, a sličan procenat smatra da je bilo nedovoljno psihološke podrške zaposlenima, prenosi Politika.
 
Više od polovine naglašava da instrukcije Ministarstva zdravlja nisu bile pravovremene, a skoro dve trećine lekara i medicinskih sestara nije bilo zadovoljno načinom na koji je resorno ministarstvo upravljalo kriznom situacijom. Slični odgovori dobijali su se i na pitanje u kojoj meri su imali poverenje u rad Kriznog štaba.
 
"Skoro 90 odsto odlazilo je na posao i vraćalo se sa strahom da nije kliconoša. Na pitanje kako su se nosili sa izazovima novonastale situacije, najveći broj odgovorio je 'pomoću štapa i kanapa'", zaključuje sagovornica Politike. 
  • YYY

    06.04.2022 10:05
    Dodatni stres,poniženje i nemoć je doprinela i selektivna podela kovid dodatka. Stranački i lični prijatelji su redovno nagrađivani, a njihove kolege,iako na istom radnom mestu,koji nisu članovi stranke ne dobijaju dodatak, jer je to prepušteno direktorima da dele po svom(partijskom) kriterijumu iako su to budžetska sredstva.
  • Malo

    06.04.2022 09:47
    Tuge
    Naravno da su zamoreni,naravno da su emotivno ispraznjeni, za koju godinu depresivni itd itd...ali koga briga...samo daj vlast.
  • Zamena teza

    06.04.2022 09:39
    Budimo iskreni
    Kad savest pocne da radi tek ce onda biti svega! Raspitajte se sta imaju da kazu pacijenti i njihove porodice!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.