Sporna "Kinder jaja" nisu uvezena u Srbiju

Ministarstvo poljoprivrede Srbije potvrdilo je danas da u zemlju nisu uvezena kinder jaja sporne serije "Kinder Surprajz".
Sporna "Kinder jaja" nisu uvezena u Srbiju
Foto: 021.rs

Kinder jaja sporne serije "Kinder Surprajz" koja kompanija "Ferero" proizvodi u Belgiji, a bila su plasirana na tržištima Velike Britanije i nekih država EU, dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele.

U ministarstvu poljoprivrede kažu da granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla, te da će se u predstojećem periodu pojačati kontrola spornih "Ferero" proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.
Konditorska kompanija Ferero je prethodno, početkom ove sedmice, povukla "Kinder jaja" sa pojedinih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele, najviše u Velikoj Britanji, a kako je precizirano, povučena su "Kinder Surprajz" jaja koja se prodaju i na komad i u pakovanjima sa više komada.
 
Agencija za bezbednost namirnica EU (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC) pokrenule su istragu u vezi sa italijanskim proizvodjačem čokolade zbog pojave salmonele u "Kinder jajima" i objavile da je do sada bilo 105 potvrdjenih slučaja oboljenja od salmonele i 29 sumnji, većina kod dece mladje od 10 godina.
 
Iz EFSA i ECDC ukazali su da su odredjeni čokoladni proizvodi indentifikovani kao najverovatniji izvor zaraze salmonelom i najavili da će naredne sedmice saopštiti rezultate istrage.
 
Najviše slučajeva salmonele, 63 prijavila je Velika Britanija, a na slučajeve zaražavanja salmonelom sumnja se i u Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji i Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj i Irskoj.
  • Dejan

    07.04.2022 07:58
    ....
    Salmonela u kinder jajima je isto kao i sto je Aleksandar Veliki Makedonski veza sa Makedonijom, eto cisto da poredite !!! Jaja u dve vrste cokolade,bas zanimljivo...
  • Marko

    06.04.2022 21:50
    Ono što u Srbiju dođe nije iz Belgije svakako. Ako postoji proizvodnja na istoku Evrope, a čini mi se da su konkretno Kinder jaja iz Poljske, onda odatle dobijamo robu. Inače sporna su Kinder jaja, Schoko bons i još neki artikal, ali smo bezbedni jer već godinama ionako jedemo škart 5-te kategorije svega.
  • an

    06.04.2022 20:37
    e jbg, a ja htela na prisilnu dijetu pre ljeta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.