Tadić: Zbog "glasajte za stranke koje će preći cenzus" opozicija nema Beograd

"Mogu se složiti sa Đilasom da, ako je bilo nepravilnosti na nekoliko stotina biračkih mesta u Beogradu, treba da se ponove izbori", rekao je Boris Tadić gostujući na N1.
"Na to ja dodajem - ako je tako bilo u Beogradu, nema šanse da nije bilo u celoj republici", dodao je Tadić.
Lider koalicije "Ajmo ljudi" i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić smatra da njegova grupacija nije prešla cenzus na izborima zbog preovladavajućeg mišljenja da ne treba glasati za stranke koje ne mogu da pređu cenzus i da je zbog toga izgubila najmanje pet odsto glasova. 
Međutim, istovremeno kaže da on snosi isključivu odgovornost za postignuti rezultat koalicije koju predvodi.
 
"Ne govori se to 'glasajte za stranke koje će preći cenzus', jer ćemo doći u situaciju u koju smo došli, i zato nismo (opozicija) osvojili Beograd", ocenio je on. 
 
Dodao je i da je "nesumnjivo da smo imali predsedničkog kandidata koalicija 'Ajmo ljudi' bi postigla bolji rezultat, jer su ovi izbori bili predsednički", ali je on odlučio da se ne kandiduje da ne bi onemogućavao druge kandidate opozicije, poput Zdravka Ponoša (ispred Ujedinjene opozicije) i Biljane Stojković (koalicija Moramo).
 
Tadić je za N1 govorio o dva trenutno aktuelna puta za izlazak iz neizvesne pozicije rezultata glasanja u Beogradu, i pitanja ko će formirati vlast - jedna opcija je ideja da opozicija koja je prešla cenzus u Beogradu podrži Tadićevu listu "Ajmo ljudi" na ponovoljenom glasanju kako bi prešli cenzus i kasnije opozicija udruženo imala većinu za gradski parlament. 
 
Drugi put je ideja koja se tokom jučerašnjeg dana mogla čuti od strane dela opozicije - da se ponove kompletni izbori u Beogradu.
 
Put podnošenja prigovora i ponavljanja izbora sada zavisi i od toga koliko će prigovora Gradska izborna komisija usvojiti.
 
"Problem je u glasanju Gradske izborne komisije i ko ima većinu pri glasanju - juče nisu svi predstavnici opozicije došli pa nisu imali većinu", rekao je Tadić komentarišući jučerašnja dešavanja koja su se ticala usvajanja prigovora. 
 
Ni posle insistiranja novinarke N1 u više navrata da Tadić otkrije ko to nije došao na glasanje, ali je on prvo rekao da to "nije bitno" i da on ne želi da optužuje kolege iz opozicije, da bi zatim kasnije rekao "nemam uvid ko tačno nije došao, da budem iskren".
 
Tadić je naglasio da, da bi se ostvarila strategija opozicije da prebaci listu "Ajmo ljudi" preko cenzusa, može da uspe i bez ponavljanja glasanja na svim mestima gde je opozicija ukazala na nepravilnosti.
 
"GIK neće prihvatiti ponavljanje na 350 mesta ali to nije neophodno, dovoljno je i 10 ili 20 mesta gde je bilo očiglednih nepravilnosti", rekao je on.
 
Druga strategija, ona koju su juče izneli predstavnici Ujedinjeni za pobedu Beograda - da se kompletni izbori ponove, prema Tadićevoj oceni je takođe legitimna i on je o tome razgovarao sa Draganom Đilasom, kako je rekao.
 
"Sa Draganom Đilasom sam razgovarao o tome da se ide na nove izbore do kraja godine (u gradu Beogradu) i nemam ništa protiv toga. Ne znam kakav je stav drugih opozicionih, koalicionih partnera jer nismo raspravljali o tome do sada. Mi prihvatamo i jedno i drugo rešenje", rekao je on.
 
Tadić je objasnio i da smatra da su ponovljeni izbori "teži put" za sve iz opozicije jer to proizvodi neizvesnost kakvi će novi rezultati biti, da li će političke opcije koje su se kandidovale imati sredstva za novu kampanju, ima li smisla očekivati nešto bolje izborne uslove.
  • Steva

    07.04.2022 20:48
    obraz ko opanak
    Dobar ti je predizborni salogan Tadiću "Ajmo ludi" i tu se ti verovatno obraćaš svom glasačkom telu; Ajmo ljudi primaknite pretsedničku fotelju pod moju gizicu jer mi se baš dopalo da vladam i mnogo mi je to bilo interesantno i uzbudljivo.Da si nešto valjao nebi te narod odbacio na izborima i umesto tebe izabrao izkompromitovane i "okupane" radikale.Dakle odlazi tadiću u ne ponižavaj se više ako imaš ljudsko dostojanstvo.
  • Poligraf

    07.04.2022 20:33
    @Sms
    Niste prošli.
  • R49

    07.04.2022 20:27
    Malo samokritike
    Ma šta pričali o Tadiću, nije samo on kriv za ovo što se dešava. Izbori su prilika da se menja vlast, a uvek skoro pola ne izađe na glasanje i posle pljuje po Tadiću. Ogledala u ruke i posmatrajte sami sebe kritizeri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.