Ministarstvo: Sutra je radna subota, sa časovima od 45 minuta, kako zakon i predviđa

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je ranije uputilo dopis školama da je subota, 9. april, radna.
Ministarstvo: Sutra je radna subota, sa časovima od 45 minuta, kako zakon i predviđa
Foto: Pixabay

Kako navode, nastava je po rasporedu časova od ponedeljka, za sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji Vojvodine, kao i za određeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana.

Ministarstvo navodi da "ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove", kako su naveli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija.
Dodaje se da je dopis upućen zbog promene Кalendara obrazovno-vaspitnog rada i odnosi se na pomeranje nastavne subote.
 
U saopštenju se navodi da će časovi trajati po 45 minuta, "koliko zakon i propisuje".
 
Ministarstvo je saopštilo da je Forum beogradskih gimnazija izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i da je na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika Školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na probi državne mature.
 
"Ministarstvo izražava žaljenje zbog načina na koji Forum beogradskih gimnazija istupa u javnosti i naglašava da se predstavnici ministarstva redovno sastaju sa svim reprezentativnim sindikatima i uključuju u reformske procese. Ideja da se preti štrajkom i isključivanjem iz procesa Državna matura zbog poštovanja zakona (trajanja časa od 45 minuta) i održavanja radne subote možemo samo posmatrati kao neprofesionalno ponašanje", navodi se u saopštenju.
  • Lemi

    09.04.2022 13:19
    @Mrgud
    Da si redovno išao u školu, znao bi se se ne piše "nebi", već ne bi... Jedna nastavna subota će baš ugroziti našu ušuškanu decu. Nadoknada nije zbog štrajka ili nečeg sličnog, već zbog "korona raspusta".
  • Sefika

    09.04.2022 07:24
    Naravno
    Verovatno ce Deca subotom nadoknaditi sve Dane I casove koje nisu isli tokom cele godine ...srednja skola ,Deca odu profesori oh crate kuci ...Deca da poprave ocene ,profesori na bolovanju ,..nema zamene ....I sada ce subota da ih izvuce ......gde are cele godine!!??
  • O

    08.04.2022 21:41
    @radoznala
    Kada nastavnik priča deci kroz zoom to je online. Kada nastavnik okači tekst da deca sama čitaju to nije online. Naučite razliku i bunite se u školi. Zahtevajte aktivno učešće nastavnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.