Bodrožić: Smrt Dade Vujasinović žig koji svedoči o zločinačkom karakteru države devedesetih

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio je danas, povodom 28. godišnjice smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović da je njen tragični kraj ožiljak na telu srpskog društva.
Bodrožić: Smrt Dade Vujasinović žig koji svedoči o zločinačkom karakteru države devedesetih
Foto: FoNet
Naveo je da je to ubistvo neizbrisiv žig koji svedoči o "zločinačkom karakteru naše države tokom devedesetih godina prošlog veka", ali i izostanku pravde nakon promena 2000. godine.
 
"Navršilo se 28 godina od tog svirepog ubistva, a da mi ni danas ne znamo ni izvršioce ni naručioce tog gnusnog zločina", rekao je Bodrožić.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je bacanjem belih ruža s Brankovog mosta obeležilo godišnjicu smrti Dade Vujasinović.
 
"Mi ćemo baciti cvet u znak sećanja na Dadu Vujasinović, a to će učiniti i mnoge naše kolege širom sveta, mnoge Dadine prijateljice, prijatelji i njena sestra u Kanadi - baciće po jedan cvet u neko more, reku, jezero", rekao je Bodrožić.
On je naveo da je Dada Vujasinović bila simbol posvećenosti novinarskoj profesiji, požrtvovanja i hrabrosti, a da je obaveza profesionalnih i nezavisnih novinara u Srbiji da čuvaju uspomenu na koleginicu koja je položila život u borbi za istinu i slobodu.
 
Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu na Trećem bulevaru 118 na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.
 
Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa njenom smrću Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u julu 2016. da izveštaj Holandskog forenzičkog instituta ukazuje da povrede koje su izazvale smrt mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.
 
Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.
  • Vera

    08.04.2023 22:53
    u kini jedu pse
    Gostovala je kratko pre toga u "Utisku nedelje", ispričala da joj Arkan poručuje da se utiša ili da će biti sledeća.
  • Ex Otpor

    09.04.2022 09:27
    Ona je javno izjavljivala na TV da ako joj se nešto desi da se zna da je kriv Arkan. Postoje i snimci.
    Ko zna šta se dešavalo te kobne noći, da li je neko samo zastrašivao ili je došao da ubije.
    Ako se setimo izjqve ministra Jočić marta 2005. da novinar “Milan Pantić nije trebalo da bude ubijen već samo zastrašen, ali da je ubijen greškom onih koji su bili poslati da ga zastraše” možemo da zaključimo da je to već pravilo a ne izuzetak.
    Ni jedno ni drugo ubistvo novinara nije rešeno do danas.
    Da li svi razumemo u kakvoj državi živimo?
  • A3

    09.04.2022 06:50
    Sve je jasno
    Tolika ubistva su ostala nerazjašnjena, pa će i sa ubistvom Dade Vujasinović biti isto. Vlasti ne vole istinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija