Švajcarska televizija: Radikalni elementi srpskih službi hteli da ubiju Dika Martija

Bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti već duže vreme živi sa policijskom zaštitom jer mu život ugrožavaju radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi, objavila je RTV Švajcarske.
Martiju, koji je bivši tužilac kantona Tićino, dodeljena je policijska zaštita od decembra 2020. godine, javlja ta televizija.
 
Kako se navodi, povodom toga još nije preduzeta nikakva diplomatska akcija prema Srbiji.
"Pretnja izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi koji su hteli da me podzemlje, odnosno profesionalne ubice, likvidiraju da bi okrivili Kosovare", rekao je Dik Marti.
 
Dodao je da postoje veterani koji se specijalizuju za naručena ubistva, te da ubiti nekog na taj način nije naročito skupo.
Švajcarska državna televizija na francuskom jeziku objavila je da je imala uvid u dokument u kom se navodi da je ubistvo Martija bilo povereno državljanima Srbije koji su duže vreme ispunjavali takve zadatke za srpske obaveštajne službe i koji su obučeni kao apsolutni profesionalci.
 
Za planirani napad, kako se navodi, jedan državljanin Srbije trebalo je da unese oružje u Švajcarsku u decembru 2020. godine.
 
Istraga ovog slučaja otvorena je u Švajcarskoj u avgustu 2021. godine, javlja švajcarska državna televizija.
 
Dik Marti je autor izveštaja o vezama ključnih komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom, objavljenog 2010. godine.
 
Izveštaj se takođe bavio navodnom trgovinom organima i na osnovu njega je 2015. godine formiran Specijalni sud za zločine OVK.
  • samosvesni građanin

    11.04.2022 08:32
    samo razum Srbiju spasava

    Pobesneli Laloš
    10.04.2022 • 20:16
    Baš
    Ovaj sigurno nema mirnu savest. Plaši se i sada kada je niko i ništa. A Srbima ne može da smeta tim pre što je govorio o zlodelima tzv. OVK i trgovini organima.

    Ali zato naša sudinica Zagorka Dolovac ima čistu savest i nirno spava, jeli tako ? Dakle po tvojoj logici treba zažmuriti pred ratnim zločincima,ubicama,lopovima i zlkovcima i bićeš miran i spokojan. A još je bolje ako se dodvoravaš vođama kriminalnih bandi jer onda si baš zaštićen sigurnom rukom.
  • A3

    11.04.2022 08:01
    Ima tu nešto
    Jeste da nismo baš omiljeni i da nam svašta pripisuju, ali je, na žalost, istina da smo dali mnogo materijala strancima da pišu loše o nama.
  • SSSS 4 0

    11.04.2022 06:54
    Suština
    Suština je, ko je propevao. Jbmte Službo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.