Mlinari u velikom problemu zbog zabrane države, ugroženo i snabdevanje domaćeg tržišta

Direktor Poslovnog udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović ocenio je da zbog zabrane izvoza brašna, koja je i dalje na snazi, srpski mlinari gomilaju zalihe, gube dobru zaradu i tradicionalna tržišta.
Mlinari u velikom problemu zbog zabrane države, ugroženo i snabdevanje domaćeg tržišta
Foto: Pixabay
Šajatović je dodao da bi moglo da bude ugroženo i snabdevanje domaćeg tržišta brašnom tipa 400 u malim pakovanjima.
"To je apslutno pogrešna politika, bez pravog obrazloženja. Petu nedelju molimo državu da ukine zabranu koja nije trebalo ni da se uvodi, a ona uopšte ne reaguje. Mogli smo da izvezemo brašna za oko 8,5 miliona evra, jer nikad veće cene nisu bile i plaćanje je 100 odsto avans", rekao je Šajatović za Tanjug.
Dodao je da su umesto toga magacini mlinara puni, a na srpska tradicionalna tržišta u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i delimično Albaniji su došli izvoznici iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske.
 
"U prve tri države smo izvozili oko 100.000 tona godišnje i nikada izvoz nije ugrožavao snabdevenost domaćeg tržišta, jer su naši kapaciteti pravljeni za bivšu Jugoslaviju", rekao je Šajatović.
 
Šajatović je rekao da bismo za 10 do 15 dana bili u stanju da izvezemo 16.000 tona brašna u trenutku kada je najbolja konjuktura, jer su cene sada oko 420 evra po toni.
 
"Kada nam ukinu zabranu izvoza, tržišta koja držimo već 50 godina će biti zasićena, a cena će da padne", upozorio je Šajatović.
 
Naveo je da će mlinari zbog velikih zaliha morati da smanje proizvodnju, što znači da će biti ugrožena snabdevenost domaćeg tržišta brašnom tipa 400 u pakovanjima do pet kilograma.
 
"Brašno tipa 400 čini svega 15 do 20 procenata od mlevenja pšenice i mlinarima se ne isplati da ga proizvode kad nemaju gde da skladište ostale proizvode", objasnio je Šajatović.
 
On je rekao da mu nije jasno zbog čega je dozvoljen izvoz 100.000 tona pšenice u Severnu Makedoniju.
 
"Tamo smo, prema statistici, izvozili oko 68.000 tona godišnje, a ove godine je pre zabrane već izvezeno oko 60.000 tona. To bi značilo da ovih 100.000 tona ide u reeksport, što znači da oviim potezom omogućavamo da rade mlinski kapaciteti u regionu, a naše ćemo zatvoriti", rekao je Šajatović.
  • Slađana

    13.04.2022 09:04
    ???
    Izvoznički lobi !!!
    Svo brašno bi da izvezu.
    Posle mi da ga uvozimo po duploj ceni.
  • Mihajlo

    13.04.2022 08:59
    Planski
    Sve je to planski, prate EU, prave vestacke nestasice i unistavaju privredu.
  • Branislav

    13.04.2022 08:50
    Tako je to kada državu vode naslednici komunista i najbolji pravnik svih vremena, koji misle da su zakoni stariji od prirode i tržišta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.