Podignuta optužnica protiv šefa smene u Savamali koji je pričao o povezanosti države sa rušenjem

Prvo osnovno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Stamenkovića, šefa smene u policiji koji je priznao krivicu za to što se policija nije odazvala na pozive građana u slučaju Savamale 2016.
Kako ovo tužilaštvo navodi u odgovoru Insajderu, protiv njega je podnet optužni akt zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole.
"Građani su podneli krivičnu prijavu protiv Gorana Stamenkovića, te je ovo tužilaštvo, nakon provera izvršenih preko nadležnih organa, sprovelo dokazne radnje i Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni predlog Gorana Stamenkovića zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole", dodaje se u odgovoru Insajderu.
Imajući u vidu da se radi o takozvanom ubrzanom postupku, optužnica se pravno naziva optužni predlog. 
 
Prema Krivičnom zakoniku, Stamenkoviću preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.
 
Insajder podseća da je Goran Stamenković u javnosti poznat kao jedini do sada osuđen u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici 2016. On je 2018. priznao krivicu i nagodio se za to što se policija nije odazvala na pozive građana. Dobio je uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom i na taj način mu je omogućeno da ostane u radnom odnosu u MUP-u do penzije. 
 
Manje od šest meseci nakon priznanja, Goranu Stamenkoviću je legalizovan objekat koji je izgradio u Mirijevu, videlo se iz dokumentacije koju je objavio N1. 
 
I na taj način slučaj Savamala trebalo je da bude zatvoren. 
 
 
Ipak, 2020. godine protiv Gorana Stamenkovića podneta je krivična prijava zbog nelegalne gradnje ali ovog puta u vezi sa drugim objektom, u istom dvorištu. On tada, kako je nedavno preneo NIN, odlučuje da Prvom osnovnom tužilaštvu ispriča, kako kaže, šta se sve dešavalo u pozadini slučaja Savamala. 
 
U iskazu Stamenkovića, u koji je NIN imao uvid, on je rekao da su njemu visoki funkcioneri policije, među kojima su Dijana Hrkalović i Veselin Milić, obećavali legalizaciju nelegalnog objekta ako preuzme krivicu u ovom slučaju, pa i da su mu nakon toga, uz pomoć funkcionera gradskih vlasti, legalizovali deo ulaza zgrade. 
 
Sve ovo Stamenković je ponovio dve godine kasnije, pre mesec dana u intervjuu KRIK-u i BIRN-u. 
Iskaz Gorana Stamenkovića sa ozbiljnim optužbama o mogućoj trgovini uticajem Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je krajem 2020. Višem javnom tužilaštvu. Ono ga je međutim, kako je nedavno otkrio Insajder, bez ikakve istrage i saslušanja, i samo tri meseca od dobijanja ovog iskaza, arhiviralo.
 
Da policija u noći rušenja Savamale nije radila ono za šta je plaćaju svi građani, otkrila je kontrola Zaštitnika građana samo nekoliko dana od nelegalnog rušenja i objavila izveštaj u kome su prikazani i transkripti razgovora dežurnih operatera sa građanima te noći. 
 
Ipak, uprkos izveštaju u kom su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od "vrha policije" građane preusmere na Komunalnu policiju, osuđen je samo dežurni šef službe tog dana.
  • Majstor

    13.04.2022 23:33
    ???
    Ljudi ne skrećite pažnju sa pitanja: Odakle njemu pare za 1600 m2 + plac? To je min 500000 evra. Radio pošteno kao policajac i zaradio. Znači svaki policajac ima toliko novca. Svaka čast a ja budala završio tehnički fakultet i osiromašio.
  • Грађевинац

    13.04.2022 22:24
    ...
    Против полицајца поднета пријава за грађење без грађевинске дозволе. Па ово бих ја оборио на суду да сам му адвокат. Какве он има везе са грађењем? Он је одговоран за не реаговање, не спречавање рушења итд., а не за градњу. Аљкаво написана оптужница да би била одбачена
  • milicica

    13.04.2022 21:29
    pogadjao si se i prodao
    I sad si izvukao deblji kraj. Rdjav si covek i iskreno nije mi te ni zao. Citala sam tvoj intervju i cak te je i novinar nekoliko puta pitao da mu ponovis jer si pricao malo cik malo cak. Pitam se odakle coveku policajcutoliko para da izgradi objekat od 3000 metara kvadratnih i to posle dogovora i legalizacije ti covece i dalje gradis i sad bi da ti se i to legalizuje za ciglih 5 meseci uslovno.Posten covek a ti to nisi nikad ne bi priznao i isao u zatvor za nesto sto nije uradio ako ima obraz.Apetit ti je bio ogroman i unapredjenje i legalizacija i nastavak nelegalne gradnje i sad su svi krivi a ti nevin. Mislim da to nisi mogao ni na Kosovu a ovde jos manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.