Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica: Većina penzionera je egzistencijalno ugrožena

Većina penzionera je u uslovima hiperinflacije životno ugrožena, nakon višegodišnjeg odsustva ili nedovoljnog usklađivanja penzija i primene izmenjene švajcarske formule za usklađivanje penzija.
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica: Većina penzionera je egzistencijalno ugrožena
Foto: Pixabay
To je saopštilo Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.
Podseća se da, prema statističkim podacima, više od 750.000 ili oko 45 odsto penzionera u Srbiji prima manje od 24.000 dinara mesečno, koliko bi trebalo da iznosi egzistencijalni minimum ili prag siromaštva.
Oko 150.000 poljoprivrednih penzionera su u još većoj bedi, jer primaju upola manje od egzistencijalnog minimuma.
 
"Društvena potrošnja za penzije je sa 13 odsto u 2014. godini smanjena na oko 9,5 odsto BDP, što iznosi oko dve milijarde evra godišnje, a cena ovolike uštede je beda u kojoj živi najranjiviji deo stanovništva", navedeno je u saopštenju, uz ocenu da se "nemoralna i neopravdana štednja otimanjem stečenog od penzionera nastavlja".
 
Istaknuto je i da se u nedavnom saopštenju guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, da je međugodišnja inflacija u Srbiji 9,1 odsto i da je najmanja u Evropi, "prikrivaju podaci Eurostata da je rast cena hrane u Srbiji 2021. godine iznosio 14,5 odsto i da je bio tri puta veći od prosečnog rasta cena hrane u EU".
 
Dodaje se i da prvi put od 2012. prosečna penzija u Srbiji u odnosu na prosečnu platu u januaru 2022. iznosi 44 odsto, sa tendencijom da taj odnos do kraja godine još više padne.
 
Odnos prosečne penzije prema prosečnoj plati je, kako se podseća, od 60 odsto u 2012. pao za više od 16 odsto.
 
Ukazano je i da nepotpuno, nominalno usklađivanje penzija od 2012. nije pratilo inflaciju koja ih je obezvredila.
 
"Samo u 2022. godini usklađivanjem po izmenjenoj švajcarskoj formuli penzioneri su oštećeni za usklađivanje zbog inflacije i rasta zarada u drugoj polovini 2021. godine za najmanje 6,3 odsto", navedeno je u saopštenju.
 
Iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije su istakli da su "posledice maćehinskog odnosa prema standardu većine penzionera katastrofalne".
 
Naglašeno je da većina penzionera nema dovoljno da podmiri ni komunalne račune i minimalne potrebe u hrani i lekovima.
 
Statistika pokazuje da je u 2021. preminulo 30.000 penzionera više nego u 2020, što je, smatraju u udruženju, sigurno i posledica nedostatka hrane.
 
Zbog ekonomske bede, kako je saopšteno, oko 15 odsto penzionera je u poznim godinama primorano da dodatno radi, a većina penzionera u ruralnim sredinama i oni koji su bolesni ne može ni na takav način da poboljša standard.
 
U Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije smatraju da je zakonskih uslova i novca za podizanje najnižih penzija bilo, ali da je proteklih godina neselektivno podeljen i građanima kojima nije bio neophodan.
 
Zbog toga su apelovali na sve institucije da u skladu sa propisima preduzmu hitne mere zaštite penzionera u skladu sa njihovim socijalnim potrebama.
  • misko

    14.04.2022 15:56
    trazili ste gledajte
    Ovaj na vlasti naucio da otima od penzionera 2014 g. je oteo 20-25% a od 2012 do 2021. g. dodatno jos 16% jer je 2012 g. kako pise u tekstu prosecna penzija bila 60% od prosecne plate, a danas je svega 44%. E pa dragi penzioneri vi koji ste glasali za AV sada UZIVAJTE, nema kukanja.
  • Munja

    14.04.2022 11:27
    mante
    Mante me vojnih penzionera. Oni i svestena lica jedini idu u penziju sa punim iznosom kao što su imali i plate, a mi svi ostali idemo sa smanjenim iznosom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.