Ako može vlasnik pečenjare da vodi EPS, može i stručnjak za terorizam da brine o životnoj sredini

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) ponovo je dobila novog direktora - drugog po redu u poslednjih pet meseci.
Ako može vlasnik pečenjare da vodi EPS, može i stručnjak za terorizam da brine o životnoj sredini
Foto: Pixabay
Na čelo te institucije došao je Stefan Simeunović, koji je završio osnovne studije iz poslovne administracije, stekao master u oblasti bezbednosti, a pre dolaska u agenciju obavljao je poslove u vezi sa osiguranjem. 
 
Sagovornici Danasa – nekadašnji načelnici u Agenciji a sada članovi Nacionalne ekološke asocijacije – Milenko Jovanović i Dejan Lekić – kažu da, iako je Simeunović "pristojan mlad čovek", pitanje je kakve kvalifikacije on poseduje da bi bio direktor.
 
Simeunović je postavljen na mesto v.d. direktora Agencije na period od šest meseci nakon što je njegov prethodnik Srđan Lalić na lični zahtev razrešen dužnosti. Lalić je postao direktor u novembru prošle godine pošto je smenjen dugogodišnji v.d. Filip Radović. Pre nego što je došao na čelo agencije Simeunović je bio pomoćnik direktora.
– Novi direktor je iz ekonomske struke, on ne poseduje neophodne reference za taj položaj. Agencija je specifična institucija sa jasno definisanim nadležnostima koja zahteva i veliko znanje i veliko iskustvo u nizu oblasti – navodi Dejan Lekić.
 
On podseća da ni prethodni direktor Srđan Lalić nije bio dobar izbor pošto je u Agenciju došao iz Republičkog zavoda za statistiku, a pre toga je bio ambasador BiH.
 
– Iako ni za vreme direktora Lalića, odnosno u periodu kada je Simeunović bio pomoćnik direktora, nije bilo ekscesa kakvi su viđeni u vreme dok je na čelu agencije bio Filip Radović i iako se radi o pristojnim ljudima, oni nemaju neophodne reference – navodi Lekić.
Ističe da je osnovni kriterijum za izbor na rukovodeće položaje postao "lojalnost nadbiću", a da to nikako ne može da dovede do poboljšanja sistema.
 
Milenko Jovanović takođe ističe nedostatak kvalifikacija u slučaju Simeunovića za izbor na mesto direktora.
 
– Bilo bi lepo da javnost vidi rezultate rada Stefana Simeunovića u prethodnih 15 meseci koji bi pokazali šta ga je to kvalifikovalo za mesto direktora. Jedino gde ja vidim da je agencija napredovala u poslednjih 15 meseci jeste dalje urušavanje – navodi Jovanović, dodajući da je urušavanje Agencije intenzivirano u 2021.
 
– Tome je doprinelo ukidanje operativnih organizacionih celina, formiranje birokratskih jedinica na račun stručnih, izbacivanje stručnjaka koji nisu poslušnici (ne mislim na sebe) i favorizovanje politički podobnih rukovodilaca. Posledice su kašnjenje EU projekata, urušavanje operativnog monitoringa vazduha i vode, rada nacionalne laboratorije i smanjen protok potrebnih i obaveznih informacijama građanima – dodaje sagovornik Danasa.
 
Stefan Simeunović u Agenciji radi poslednjih 15 meseci. On je, kako piše na njegovom Linkedin profilu, prethodno bio zaposlen na Aerodromu Nikola Tesla, gde je radio kao stručnjak za osiguranja. Radio je i u kompaniji Dunav osiguranje i Komercijalnoj banci. Završio je osnovne studije poslovne administracije na privatnom fakultetu u Pragu – University of New York in Prague, a ima i master diplomu Univerziteta u Beogradu i to iz oblasti terorizma, organizovanog kriminala i bezbednosti.
 
Kako je Danasu nezvanično rečeno, prethodni direktor Lalić navodno je podneo ostavku jer nije imao dovoljno autonomije u odlučivanju, dok je Stefan Simeunović izabran zbog svojih bliskih veza sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović. 
 
Ako može vlasnik pečenjare na čelo EPS-a...
 
Jovan Rajić, predsednik UO ekološke organizacije RERI, kaže da ovaj izbor nije ništa neobično u srpskom društvu.
 
– Bilo bi dobro kada bi razlog za postavljanje osobe koje ima iskustva sa kriminalom na čelo Agencije bio razračunavanje sa korupcijom koja postoji u oblasti zaštite životne sredine i organima i institucijama koji se bave ovim problemom. Bojim se međutim da to nije razlog već da se radi o partijskom postavljanju kakvo smo i ranije viđali i kakvo postoji i na drugim mestima. Ako je moguće da najveći energetski sistem EPS vodi vlasnik pečenjare, ne vidim zašto na čelo Agencije ne bi došla osoba koja nema prethodno iskustvo i kvalifikacije za to mesto. To ujedno objašnjava zašto nam je vazduh takav kakav je, zašto nam je enrgetski sistem takav kakav je i zašto nam je na kraju društvo takvo kakvo je – kaže Rajić za Danas.
 
Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd takođe ističe da ovakvo kadriranje pokazuje nipodaštavanje ekoloških problema.
 
– Ovakvi izbori pokazuju da je zaštita životne sredine poslednja rupa na svirali i da vlada potpuna nebriga kako smanjiti štetu od zagađenja – navodi Lazović.
  • Pecenje

    15.04.2022 08:40
    Ha ha
    Pecenjar je trebao da kupi dipl za bezbednost. Ha ha ha
  • T

    15.04.2022 08:35
    T
    Ovde sve moze jer narod to voli i podrzava!
  • Novosadjanin

    15.04.2022 07:50
    Hmm
    Dokle ce na mesto direktora neke institucije ici preko stranacke linije? Direktor treba da bude strucan u oblasti koju zastupa. Jedan takav, nestrucan , direktor treba da placa mnogo vise savetnika da bi obavljao posao . Sto mu dodje 5 plata da pokrivaju radno mesto direktora. Gde to ima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.