Uhapšen Darko Šarić, privedeno još 30 osoba među kojima i njegov advokat, policajci...

Darko Šarić uhapšen je danas u svojoj vili na Dedinju u Beogradu, a pored njega privedeno je još 30 osoba.
Među uhapšenima su osuđivani kriminalci, advokat Dejan Lazarević, ali i pripadnici MUP-a i, kako navode Novosti, sudije.
MUP je saopštio da su u međunarodnoj koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni članovi više organizovanih kriminalnih grupa.
 
U Srbiji je uhapšeno pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike. Uhapšeni su D.Š, za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi kriminalne grupe D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga", naveo je MUP u saopštenju.
Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.
 
Novosti su navele da je Šarić uhapšen kada je policija došla do poruka koje je razmenjivao preko šifrovane aplikacije Skaj. Na isti način razotkriven je i klan Veljka Belivuka. 
 
Kako Novosti navode, Šarić je sve poslove obavljao sa pet telefona, od čega su dva bila satelitska, i Skaj aplikacije, i to još u vreme dok je bio u pritvoru. Sa Skaj platforme je skinuta cela komunikacija.
 
Šarić je nakon hapšenja odveden u SBPOK na ispitivanje. Nakon toga očekuje se da će biti prebačen u Specijalni sud.
 
Inače, advokat koji je danas uhapšen, Dejan Lazarević, branilac je Darka Šarića, ali i klana Veljka Belivuka.
 
Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u toku je pretres Šarićeve vile na Dedinju, a beogradski mediji navode da izvršen i pretres kuće Dejana Lazarevića.
 
U današnjoj akciji policije uhapšen je i Uroš Mišić, koji je osuđivan za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici. 
 
Šarić je, inače, osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom. 
 
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru prošle godine pritvor Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe. 
 
Ko je Uroš Mišić?
 
U Beogradu je danas uhapšen i Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde.
 
Navijač Uroš Mišić iza sebe ima poduži krivični dosije. On je u više navrata hapšen, a iza sebe ima i jednu osuđujuću presudu. Mišić je najpre osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića 2. decembra 2007. godine tokom utakmice Crvena zvezda - Hajduk, kada mu je zapaljenu baklju stavio u usta. Njemu je nakon ponovljenog suđenja kazna umanjena na pet i po godina, međutim nakon Zakona o amnestiji, kazna mu je dodatno smanjena za još trećinu, te se Mišić na slobodi ponovo našao 2012. godine.
 
Prema nezvaničnim informacijama, Mišić je nedavno promenio svoje prezime i sada je Radovanović. 
 
Hapšenja i u Hrvatskoj
 
U Hrvatskoj je sprovedena koordinisana akcija policije i USKOK-a kojom je razbijena desetočlana kriminalna grupa, a u akciji je učestvovalo stotinak policijskih službenika. 
 
 
Kako piše Jutarnji, zahvaljujući grupi koja je razbijena, u Evropu je dopremljeno na stotine kilograma kokaina. P. Ć. sumnjiči se da je organizovao ubistvo 47-ogodišnjeg M.M. u Ekvadoru.
 
M. M. je, kako pišu mediji, bio desna ruka Darka Šarića, a bio je zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po Zapadnoj Evropi. On je ubijen prošle godine u Ekvadoru. Do tada se nije znalo gde se nalazi, a bio je na Interpolovoj poternici, i bio je osuđen kao pripadnik grupe Darka Šarića. Njega su ubice presrele u prolazu na motoru i pobegle. Kada se saznalo za njegovo ubistvo, spekulisalo se da je koristio lažna dokumenta. Međutim, nije otkriveno koji je pravi motiv ubistva. 
 
Juče se pojavila i informacija da se uhapšeni P. Ć. povezuje sa ubistvom 2008. godine u Zagrebu, ali Jutarnji piše da on za to delo nije obuhvaćen ovom novom istragom u kojoj je veliki doprinos dala aplikacija "Skaj". 
 
P.Ć. je svojevremeno uhapšen i u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina. Većina njegove grupe se 2017. godine nagodila sa USKOK-om, a on je bio osuđen na četiri godine zatvora i oduzimanje 150.000 evra. Do sporazuma je u istražnom zatvoru proveo tri i po godine. 
 
Prošle godine je policija u nekoliko navrata u Luci Ploče zaplenila više stotina kilograma kokaina, a tada je saopšteno da se istražuje kome je droga bila namenjena.
  • Lošmi

    17.04.2022 07:41
    Dvaput
    Što bi rek'o Mujo, dvaput je dvaput.
  • Tja

    16.04.2022 21:09
    Ovi su jasno izbrisali liniju između kriminala i zakona. I takvi vam govore da treba ostaviti njima u rukama policiju, sudstvo.
  • Pitam

    16.04.2022 12:20
    Kažu kriminal?
    Kako se zove dobijanje visemilionskih poslova fam.Kisic I Brnabic bez tendera ?
    Bratija ,mozda ili osovina Bugojno,Sarajevo Banja Luka?
    Sta kaze Europol?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.