Šabić i Ninić: Javnost ima pravo uvida u medijske projekte na koji se troši javni novac

Lokalne vlasti u Somboru i Apatinu odbile su zahteve za pristup informacijama od javnog značaja portala subotičke.rs o dva projekta firme "Video kreativa tim".
 Šabić i Ninić: Javnost ima pravo uvida u medijske projekte na koji se troši javni novac
Foto: 021.rs

Ta firma je na konkursima tih opština dobila 2,7 miliona dinara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS navodi da razlike u odbijajućem tekstu koji je stigao iz Sombora i Apatina postoje, ali sličnost je ta da tražene informacije ne mogu dostaviti javnosti "jer su za njih one poslovna tajna i poverljivi dokumenti".
Nekadašnji poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sada advokat, Rodoljub Šabić, rekao je za UNS da bez obzira da li su traženi podaci o trošenju budžetskog novca na medijske projekte od opština, gradova, pokrajina ili države, nema dileme da su apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti.
 
"Dopis Opštine Apatin i rešenje Grada Sombora imaju nedopustive pravne nedostatke, nezakoniti su i ne mogu predstavljati valjan osnov za uskraćivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja", kazao je Šabić.
 
Istakao je da bi svako trošenje javnog novca moralo da bude potpuno transparentno i da su retki izuzeci dopušteni samo u nekim situacijama u vezi s odbranom i bezbednošću. Prema njegovim rečima, vlast Apatina nije tražiocu informacija dostavila rešenje koje bi sadržalo iole ozbiljno obrazloženje i pouku o pravnom leku, odnosno kome može da se žali i u kojem roku, nego su poslali neformalni dopis.
 
Advokat Ivan Ninić ocenio je za UNS da su Grad Sombor i Opština Apatin postupili suprotno zakonskim odredbama i Ustavu koji garantuje pravo na obaveštenost.
 
Ninić je kazao da republički i lokalni organi vlasti poslednjih godina često zloupotrebljavaju pravni standard tajnosti podataka.
 
"Ono što imaju nameru da prikriju od javnosti, bez ikakvih kriterijuma i kada za to nema osnova, podvode pod režim 'tajnosti'. U Apatinu se nisu čak ni potrudili da napišu obrazloženo negativno rešenje, čime su izvršili prekršaj koji je novčano kažnjiv", naglasio je advokat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija