Zbog krađe delova, na barskoj pruzi spora vožnja i kašnjenja vozova

Infrastruktura železnice Srbije je, zbog krađe delova kontaktne mreže iznad pruge na deonici Beograd–Valjevo, na više mesta uvela lagane vožnje, kako bi se očuvala bezbednost saobraćaja.
Zbog krađe delova, na barskoj pruzi spora vožnja i kašnjenja vozova
Foto: Pixabay (ilustracija)

Tako sada na deonicama Barajevo–Stepojevac (u dužini od šest kilometra), Vreoci–Lazarevac (u dužini od 1,3 kilometra) i Slovac–Valjevo (u dužini od oko pet i po kilometra) putnički vozovi saobraćaju brzinom od 30 kilometara na sat, dok je između Lazarevca i Lajkovca (u dužini od pet kilometra) brzina ograničena na svega 20 kilometara na sat.

To znači da na oko 18 kilometara pruge između Beograda i Valjeva putnički vozovi putuju brzinom između 20 i 30 kilometara na sat. Zbog toga vozovi na ovom delu barske pruge, koji je modernizovan pre pet godina i gde je predviđena brzina i do 100 kilometara na sat, kasne i do sat vremena, navodi se u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.
Takođe, zbog krađa delova kontaktne mreže na još oko 13 kilometara pruge, od Valjeva do stanice Branešci uvedene su lagane vožnje od 30 kilometara na sat.
 
Infrastruktura železnica Srbije od nadležnih državnih organa očekuje da kradljivci železničkih delova i opreme na barskoj pruzi i širom Srbije budu otkriveni i najstrože kažnjavani, jer se tim krađama ugrožava funkcionisanje, redovnost i bezbednost železničkog saobraćaja.
 
Na meti kradljivaca su delovi kontaktne mreže koji se zovu čvrste tačke. One su napravljene od nosećeg užeta, koje je od legure bronze i dužine su od 100 do 130 metara.
 
Između Beograda i Valjeva ukradeno je 10 čvrstih tačaka kontaktne mreže, ukupne težine oko 600 kilograma, od čega samo u proteklih par meseci čak četiri, dok je duž barske pruge kroz Srbiju ukupno pokradena 21 čvrsta tačka.
 
U proteklih godinu dana je na elektrificiranim prugama u Srbiji ukradeno 248 čvrstih tačaka kontaktne mreže, čime je Infrastrukturi železnice Srbije načinjena direktna materijalna šteta u iznosu od oko 25 miliona dinara (vrednost jedne čvrste tačke je oko 100 hiljada dinara).
 
Cena jedne ukradene čvrste tačke na crnom tržištu premašuje 50.000 dinara.
  • A3

    16.04.2022 07:06
    Istini za volju
    Privreda ekonomskog tigra ima hiljadu lica, većina nije baš za ponos.
  • genije ti

    16.04.2022 00:08
    @ Мile
    a odakle znaš da je ukraden, možda treba raspisati za nekog novi tender u milionima rsd
  • Ime

    15.04.2022 18:34
    Ne dam glasacku bazu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija