Srećan Uskrs svima koji danas slave!

Vernici Katoličke, Protestantske i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs.
Srećan Uskrs svima koji danas slave!
Foto: Pixabay

"Tamo gde vlada zajedništvo, tamo cveta i nada. Uskrs nas tako i uvek usmerava u nove dane, dane rascvetavajućih mogućnosti", poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici.

On je upozorio one koji se zadovoljavaju samo materijalnim posedovanjem i uživanjem da će njihovo "kraljevstvo" biti kratkog daha.
 
"Ko misli da silom može ostvariti svoje 'kraljevstvo', istog momenta će se suočiti sa silinom destrukcije, nesreće i nestajanja", poručio je Hočevar u poslanici.
 
Ukazao je da su "u toku istorijska zbivanja i to ne u doba mnogobrojnih, nego u doba radikalnih promena, pa su svi mnogo snažnije pozvani na traganje za takvim kraljevstvom".
 
Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suštinu hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.
 
Prema hrišćanskom verovanju, Hrist je uskrsnuo trećeg dana posle smrti. Prema jevanđeljima, događaj se zbio na Isusovom grobu, a radosnu vest je saopštio arhanđel Gavrilo.
 
Običaj je da vernici na uskršnju misu ponesu uskršnja jaja i hranu, koje sveštenik zatim blagoslovi.

Teme

Uskrs
  • @Куп је битан

    17.04.2022 14:05
    Vidi se da neke stvari znate, ali zato ne znate da je srpski naziv ovog praznika "uskrs", a ne "vaskrs".
    "Uskrs" je srpski, narodni, narodski naziv ovog praznika.
    "Vaskrs" je uvezeno iz stranog jezika - crkvenoslovenskog, a u poslednje vreme je pomodarski naziv koji se koristi pre svega da bi se istaknula razlika u odnosu na Hrvate i hrvatski.
    Drugim rečima - neki Srbi rade upravo ono za šta optužuju Hrvate - smišljaju nove reči ne bi li se razlikovali.
    Srećan/sretan Uskrs!
    Boldog Husvet!
  • Mađarica

    17.04.2022 13:14
    Köszönöm szépen!
  • Куп је битан

    17.04.2022 12:05
    Ndabic@neobee.net
    Коначно да се у нашим медијима појавио исправан наслов и текст о Васкрсу који прослављају западни хришћани. Разлике у обележавању Васкрса између западних и источних хришћана нису последица употребе различитих календара. Нпр., православни Срби и Грци Васкрс обележавају истог дана иако користе различите календаре. Разлике настају због различитог израчунавања датума Васкрса, тј. Пасхалије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija