Preporuka Vlade Srbije: Godišnji odmor iz prošle godine može se koristiti i u 2023.

Mnogi zaposleni zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste godišnji odmor u prošloj godini.
Preporuka Vlade Srbije: Godišnji odmor iz prošle godine može se koristiti i u 2023.
Foto: 021.rs
Na udaru su najviše bili zdravstveni radnici, u crvenim zonama, koji su radili skoro bez pauze. Ništa lakše nije bilo ni zaposlenima u privredi, posebno u farmaceutskoj industriji i trgovini.
 
Nekima je zbog infekcije virusom korona ostao stari odmor, drugima zbog izolacije i kontakta sa zaraženim, a bilo je i onih koji su dobrovoljno pristajali da rade bez odmora, jer je bio manjak radne snage.
Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima da zaposlenima koji zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste odmor za 2021. godinu omoguće da ga započnu i iskoriste do kraja ove godine ili do 30. juna naredne godine, prenosi Euronews Srbija.
 
Zaključak Vlade objavljen je u Službenom glasniku 11. marta 2022. godine. Takva preporuka bila je i prošle godine.
"Preporučuje se poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije kovida-19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od te bolesti, kao i zbog određivanja izolacije nisu iskoristili godišnji odmor da im se omogući da ga iskoriste", rečeno je u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja. 
 
Poslodavci imaju opciju da omoguće zaposlenima da do kraja godine iskoriste godišnji odmor ili da prvi deo odmora, u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno, iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2023. godine.
 
Neki poslodavci se ogluše o preporuku Vlade
 
Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da taj sindikat obraćao Ministarstvu za rad, ali da su tražili i podršku Ministarstva zdravlja da se omogući zaposlenima da iskoriste godišnji odmor od prošle godine.
 
"Potpuno je opravdana i ispravna preporuka da se mogu godišnji odmori naknadno iskoristiti, jer niko nema pravo da uskraćuje zaposlenom njegovo zakonom utvrđeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora. I mi smo svojom inicijativom doprineli donošenju takve odluke, kroz urgiranje u ministarstvima i Vladi Srbije", navela je Savić za Euronews Srbija.
 
Sličnu preporuku Vlada Srbije donela je i prošle godine za korištenje odmora iz 2020. i većina poslodavaca je tu preporuku prihvatila, ali je bilo i onih gde to nije poštovano.
 
"Kada je nešto na nivou preporuke i nije obavezujuće, onda imamo šaroliku situaciju. Neki poslodavci su poštovali preporuku i omogućili korištenje starog godišnjeg odmora, dok neki nisu. Svuda gde imamo organizovane sindikate poslodavci su 100 odsto se pridržavali preporuke. Nekima je plaćeno, a negde je prošlo i bez plaćanja i bez odmora. Uvek se lomi preko leđa radnika", rekla je Savić.
  • Siki

    17.04.2022 13:09
    Uskrs
    Niko ne radi!
    Hitne stomatološke službe NEMA.
    Rentgen da te neko snimi NEMA!
    Otečenog me je primio jedan pravi privatnik, snimio, sanirao, prepisao recept.
    Koliko sam shvatio, on nikada nije radio u državnoj službi, nikada ne ide o trošku države nigde, država mu nikada ništa nije dala.
    To je profesionalac.
    Neću da ga imenujem.
  • DTD

    17.04.2022 11:51
    kod privatnika nema praznika
    Na prstima jedne ruke mogu da izbrojim - tu računam i sebe - rodbinu, prijatelje i komšije, koji su zaposleni u privatnom sektoru, a imaju sva prava na praznike kao ovi na državnoj sisi. Prvi primer prijatelj katolik rbačio i sada za veliki petak a radi i sutra. Radio i 15 i 16 februara. Radiće i sledeći vikend za uskrs po julijanskom kalendaru, isto tako radiće i za prvi maj. Isto tako njegove kolege pravoslavci neće imati po zakonu zagarantovane slobodne dane. Zato će gazda da se baškari negde u inostranstvu. Meni se jako dopada zakon u Poljskoj. Za praznike radnje i butici i ostalo mogu da budu otvorene i rade, ali isključivo može da radi GAZDA. BTW. Srećan Uskrs svima koji danas slave ovaj najveći praznik hrišćanstva.
  • Salamander

    17.04.2022 11:26
    privatnici zasukanih rukava su
    bez prava na plaćene specijalizacije, bolovanja, godišnje, slobodne dane za porosične potrebe, tuge i veselja.
    Privatnici nemaju pravo na odbijanje od poreza, PDV-a i sl.
    Nemaju pravo uvoza opreme za sebe, nemaju pravo da pišu recepte sa pozitivne liste, da otvore pacijentu bolovanja, opravdanja i sl.
    Ali zato oni PUNE kasu države, gde se sva privatnička NEprava slivaju u džekove antiprivatnika u domovima zdravlja, bolnicama itd.
    Jer tada kolege, koje 99,9% SVI rade negde još i privatno, imaju pravo da rade uz porez od 5000din. "mesečno po glavi", uz sve bolničke beneficije i uz to su veći i daleko bogatiji "privatnici" od pravih privatnika. Pravi privatnik radi po ceo dan, a pravi "privatnik" ide čak i na plaćene kongrese kojekuda po inostranstvima, jer mu to prisilno plaćaju pravi privatnici, kroz porez, pdv i sl. , a da pri tome moraju sve dnevnice, putne troškove, hranu, izostanak sa posla itd. SAMI da plate, jer oni su kao fol: prebogati privatnici.
    Eto tako prosperiraju "privatnici" u zamlji Srbeliji.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija