Povratak otpisanog: Zapad ne pušta niz vodu Nebojšu Stefanovića

Nebojša Stefanović, čije ime se mesecima unazad provlačilo u kontekstu krupnih afera i optužbi koje je on javno demantovao, maltene je siguran za ponovnog ministra.
Najvećim igračima Zapada najviše bi odgovaralo da on zadrži resor odbrane, navode za Demostat izvori iz diplomatskih krugova.
Sagovornici Demostata time potvrđuju učestale tvrdnje pojedinih medija poput portala Nova.rs o "povratku otpisanog" visokog funkcionera naprednjaka koji je duže vreme bio u nemilosti vrha vladajuće stranke, pre svega Aleksandra Vučića.
Kako objašnjavaju pojedine diplomate, Stefanović ima veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su, podseća Demostat, nedavno za ambasadora u Srbiji poslale veterana diplomatije Kristofera Hila, znatno "tvrđeg" prema Vučićevom režimu od njegovog prethodnika na toj funkciji Entonija Godfrija.
 
Istovremeno, tvrdi se da "vetar u leđa" Stefanoviću daje i Velika Britanija, čiji je ministar odbrane Ben Volas posetio Srbiju prošle godine, što je bila prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva našoj državi ikada, i tom prilikom sa Nebojšom Stefanovićem potpisao aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.
 
Stefanović je u uzvratnu zvaničnu posetu Londonu išao u januaru ove godine, i osim sa Volasom zvanično se susreo sa izaslanikom britanske vlade za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, predsedavajućim Komiteta za odbranu britanskog parlamenta Elvudom Tobajasom i predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma Endrujom Bridžinom.
 
Mada i dalje postoji mnogo nepoznanica kada je reč o sastavu buduće vladajuće koalicije u Srbiji, uključujući novi saziv izvršne vlasti, nekoliko izvora Demostata navodi da se u zapadnim krugovima "uglavnom očekuje" da će nova Vlada, u kojoj će stožernu ulogu ponovo imati kadrovi Srpske napredne stranke, biti "prozapadno orijentisana, maltene lišena proruskih kadrova", pa bi se u takvu podelu karata Stefanović, koji nije blizak Moskvi, "odlično uklopio".
 
S druge strane, uveliko se spekuliše da u Vladi neće biti mesta za ljude poput Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, koji se smatra čovekom od velikog Vučićevog poverenja.
 
Kako se u medijima spekuliše, Vulin bi mogao da dobije "utešnu nagradu" i postane novi ambasador u Pekingu, ali ima i onih koji za Demostat tvrde da uprkos "lako uočljivom" jačanju pritisaka na Srbiju da se što više prikloni Briselu i Vašingtonu u kontekstu osude ruske invazije na Ukrajinu, ne treba u potpunosti isključiti mogućnost da Vulin ostane u resoru koji je predvodio u protekle dve godine jer Vučić "nikada nije krio pohvale na njegov račun".
 
Mišljenje da je Nebojša Stefanović ponovo u igri za dobijanje fotelje u Nemanjinoj 11 ne zastupaju samo sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova, već, kako se navodi, i pojedini izvori bliski Srpskoj naprednoj stranci.
  • Mirko

    17.04.2022 23:55
    Slina
    Kakav ministar, takva i država
  • Columbiana

    17.04.2022 22:54
    Banana država u vlasništvu službi i kartela.
  • Sasa

    17.04.2022 22:30
    Ciji je Vucko
    A ko je doveo Vucica? Moja baba mozda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.