AŽC: Mediji da ne reklamiraju prostituciju, "kataloge" seksualnih usluga i Mihaila Maksimovića

Autonomni ženski centar je uputio otvoreno pismo Republičkom javnom tužilaštvu da ispita da li postoje osnove za pokretanje postupaka protiv medija koji reklamiraju prostituciju.
AŽC: Mediji da ne reklamiraju prostituciju, "kataloge" seksualnih usluga i Mihaila Maksimovića
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno iz ovog centra, prema Krivičnom zakoniku Srbije propagiranje ili reklamiranje prostitucije preko sredstava javnog informisanja je zabranjeno.
Budući da Zakon o javnom redu i miru predviđa prekršajnu odgovornost ne samo osoba koje su u prostituciji, već i korisnika usluga prostitucije, Autonomni ženski centar apeluje na sve medije da o prostituciji izveštavaju kroz prizmu muškog nasilja prema ženama, a ne kroz prizmu "elitnog posla".
Autonomni ženski centar obaveštava javnost da je otvoreno pismo upućeno povodom sve češćih medijskih nastupa Mihaila Maksimovića, koji je pravosnažnom presudom osuđen za posredovanje u vršenju prostitucije i protiv koga je trenutno u toku i postupak za ovo krivično delo, kao i za krivično delo trgovina ljudima.
 
Ove činjenice, kažu, ne sprečavaju brojne medije da ga pozivaju kao relevantnog sagovornika na temu prostitucije, kao i da promovišu njegovu knjigu nastalu na osnovu iskustava vršenja krivičnog dela za koje je osuđen.
 
Upućen je i apel medijima da o problemu prostitucije, kao jednog od najtežih oblika muškog nasilja prema ženama, izveštavaju poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima, Kodeks novinara Srbije i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji naglašavaju poštovanje dostojanstva ličnosti, a posebno žrtava nasilja, uključujući seksualno nasilje i seksualnu eksploataciju.
 
Nedopustivo je, ističu, iznositi u javnost imena žena za koje još uvek nije utvrđeno da li su žrtve trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije, kao i njihove "kataloge", uz spekulisanje o cenama tzv. seksualnih usluga.
  • Seka Persa

    21.04.2022 12:54
    Ostavih poruku Autonomnom na nekoj drugoj, povezanoj vesti.

    Ponavljam ga ovde:

    Koji je stav o legalizaciji prostitucije Autonomnog? Ne misle li da bi upravo time devojke bilie zaštićene pred zakonom, strah nestao, zdravlje istih bilo poboljšano, ilegalne aktivnosti oko tih devojaka nestale i upravo nasilje nad istima značajno smanjilo jel bi postojale i imale više hrabrosti da prijave bilo kakvo (ako se radi o vašoj temi) nasilje?

    Plašim se vašeg konzervativnog vidjenja društva?
  • Sabahudin

    19.04.2022 11:58
    Omerović
    Žene pre svega između sebe da dođu do konsenzusa i da se definiše šta je to prostitucija. Ovako se stiče utisak da "brak iz računa" nije prostitucija a opet ima elemente iste...
  • pera

    19.04.2022 09:56
    ..
    Ok, onda da problem braka gledamo kroz prizmu najtezeg oblika zenskog psihickog nasilja nad muskarcima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.