Brnabić: Sramna i netačna ocena Fridom hausa o Srbiji i Kosovu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je "sramna ocena" Fridom hausa da je u sprovođenju demokratskih reformi Srbija najviše nazadovala prošle godine, a Priština najviše napredovala.
 Brnabić: Sramna i netačna ocena Fridom hausa o Srbiji i Kosovu
Foto: 021.rs
Izjavila je da svako ko "imalo" razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.
Ocena nevladine organizacije Fridom haus je u izveštaju "Zemlje u tranziciji - Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije", po kojem Srbija treće godine uzastopno ne spada u demokratske države, već među hibridne režime u kojima je, kako je ocenio Fridom haus, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.
Brnabić je rekla da je u protekloj godini Srbija završila javnu raspravu i privela kraju proces izmene Ustava, na osnovu čega je 16. januara ove godine održan "uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbedjuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva".
 
S druge strane, rekla je ona, na Kosovu je u protekloj godini za 20 odsto povećan broj napada na Srbe, a u januaru ove godine Priština je zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a 3. aprila sprečila im i glasanje na izborima i time "zabranila osnovno ljudsko pravo - pravo glasa".
 
"I onda, imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo, a naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest", rekla je Brnabić.
 
Govoreći o sitaciji na Kosovu, ocenila je da je situacija kompleksna, pre svega zbog ponašanja Prištine koja, kako je ocenila, ne želi da pregovara sa Srbijom. Ukazala je da je to jasno Vašingtonu, Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu.
 
Navela je da je prošlo devet godina od Briselskog sporazuma, a i dalje nema Zajednice srpskih opština, te da Priština otvoreno kaže da neće implementirati Briselski sporazum.
 
"Vlada Srbije će, kao ozbiljna i odgovorna vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekati da vidi šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, pre svega EU", rekla je ona.
  • Rade

    24.05.2023 10:14
    Svi vi od reda ste sramota ove nacije!
  • Miodrag

    21.04.2022 07:14
    Majka si pa znas na sta su mislili.Hajde budi malo humanija i pokusaj preziveti sa minimalcem evo makar mesec dana.....
  • Lola

    21.04.2022 07:05
    Bitno da je ona rekla "istinu". Ne znam ko joj još veruje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija