Marković: Rusofilija građana Srbije je potreba za očinskom figurom

Oni koji traže vođu u Srbiji traže ga i u svetu, i tu nalaze Rusiju kao kompenzaciju za razna nezadovoljstava u životu.
Marković: Rusofilija građana Srbije je potreba za očinskom figurom
Foto: FoNet
Ovako ocenjuje istoričar i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Slobodan G. Marković. 
"Rusija je u mašti rusofila uvek personifikovana: Rusija cara, Rusija Staljina, Rusija Putina. Samim tim, biti proputinovski raspoložen ili biti rusofil vrlo često predstavlja lice i naličje iste stvari", rekao je Marković za nedeljnik Vreme.
On je naveo da "postoji i kulturna rusofilija koja visoko ceni rusku kulturu, a skeptična je prema ruskim političkim sistemima".
 
"Pošto rusofilija zahvata otprilike četiri petine građana Srbije, svakako je reč o heterogenoj grupi i da je identifikacija sa Rusijom izraz raznih nezadovoljstva. Psihoanalitički gledano, teško je ne primetiti u ovakvoj vrsti fiksacije potrebu za očinskom figurom", rekao je Marković.
 
On je naveo i da se čini da je "osnovna podela u Evropi danas između tradicionalnih političkih stranaka najšireg centra i populističkih stranaka, pokreta, a ne između levice i desnice".
 
"Pri tome populističke stranke su do te mere hibridne da se ranije podele levo-desno čine kao obesmišljene. Srbija je specifična po tome što u njoj dominira populizam, a on je, kao i drugde, hibridan: preuzima tradicionalne obrasce od desnice, a socijalnu retoriku od levice", ocenio je Marković.
  • NS

    23.04.2022 17:48
    profesor
    Profesor bi ipak najbolje učinio da se bavi istorijom, a ne psihologijom! Ovo o traženju očinske figure nekako baš ne spada u njegovu nauku, nego u pametovanje opšteg tipa, vrlo moderno u poslednje vreme, naročito kod nas - svi znaju sve i to najbolje!
  • NN

    23.04.2022 17:31
    Rusi
    @ Dragan
    Ej, Dragane, Dragane! Pa što niste napisali kratko i jasno: "Ne volim (mrzim) Ruse!"? Iz ovog o Petru Velikom i Bugarskoj se može zaključiti da Vi ama ni najosnovnijeg znanja (iz osnovne škole) o tome nemate! Pa baš tako to pokazivati ne bi trebalo, držite malo do sebe!
  • Realista

    23.04.2022 14:57
    @Лиманац
    Genijalac, Kina je ukinula besplatno slanje ne zato što mrze Srbe, već zato što su Srbi besomučno prijavljivali nedostavljene pošiljke iako su i stigle da bi im refundirali novac a masovna krađa pošiljki od strane domaćeg dostavljača definitivno nije pomogla rešavanju problema. U EU ili SAD niko ne pilićari toliko pa i dalje imaju besplatnu i brzu dostavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija