Inspekcija naložila Nišvilu da ukloni eksponate: Predstavljaju "opasnost visokog komunalnog rizika"

Niška opština Crveni krst, u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava, naložila je džez festivalu Nišvil da ukloni reklamne eksponate ispred Nišvil džez muzeja.
U pitanju su folksvagen "buba" iz 1968. godine, trabant sa oslikanim zvezdama prethodnih izdanja Nišvila, klavir, saksofon i kontrabas od stiropora.
 
Direktor Nišvila Ivan Blagojević rekao je da je u obrazloženju Komunalne inspekcije napisano da eksponati predstavljaju "opasnost visokog komunalnog rizika".
"Mnogi izvođači slikali su se sa ovim eksponatima i izrazili opšte oduševljenje konceptom unutar i ispred muzeja", rekao je Blagojević i podsetio da je muzej u Nišu jedini džez muzej u Srbiji.
 
Prema njegovim rečima, Komunalnoj inspekciji zasmetala je i montažna stepenasta bina koja tokom godine i nezavisno od festivala služi za održavanje pozorišnih predstava i koncerata mnogim bendovima i horovima.
"Nišvil će ponuditi da ubuduće plaća opštini Crveni krst zakup prostora ispred muzeja za sporne eksponate, kako bi turisti mogli da nastave da uživaju u njima. Nišvil je već uklonio festivalske banere, kako je naloženo od strane inspekcije", rekao je Blagojević.
 
On je podsetio da je pre džez muzeja na istom prostoru bila kafana, a vlasniku je bilo dozvoljeno da tu drži letnju baštu sa harmonikašem.
 
Naveo je da Nišvil već plaća gradu mesečni zakup prostorija za muzej, za razliku od, recimo, Fudbalskog kluga Radnički koji ne plaća zakup stadiona, odnosno, rukometnih, odbojkaških i košarkaških timova, koji ne plaćaju zakup hale Čair.
 
"Nije potrebno posebno naglašavati da je ovakav vid muzejske delatnosti neprofitabilan i svrha je pre svega promocija grada Niša kao značajne kulturno–turističke destinacije", rekao je direktor Nišvila.
 
On je apelovao da grad Niš u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture predvidi i sanaciju bedema iznad samog muzeja, jer, kako je kazao, tokom svake kiše propušta velike količine vode koja se sliva u muzej, baš kod Koridora Miše Blama, čiju kolekciju je poklonila Muzeju njegova sestra Nada Blam.
  • Jedna od mnogih

    22.04.2022 19:49
    Tuga
    Sjajno mesto sa odličnim vodičem, vrsnim poznavaocem džez muzike. Eksponati sjajni, može se puno naučiti posetom muzeju. Prokišnjava godinama i propada. Sramota, ne samo za Niš, nego i za celu Srbiju. A potrebno je samo malo dobre volje. Komunalci, nemojte slepo slušati nadređene, koji su verovatno neki ograničeni, iskompleksirani ljudi, čim tako nešto naređuju, to je i vaš grad. Sramota je
  • 313z

    22.04.2022 18:59
    Kultura? Kome to treba?
    Gradonačelnica Niša je završila Muzičku školu. Ne bi se reklo da ima mnogo sluha, ne samo u pogledu džez muzeja.
  • Ns

    22.04.2022 18:36
    Da su stavili neku krstaču i sliku Ratka Mladica bilo bi sve ok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.