Šabić: MUP troši javni novac za nabavku nečega što ne bi smeo da koristi

Ustav garantuje zaštitu podataka o ličnosti i utvrđuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom, kaže predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić.
Šabić: MUP troši javni novac za nabavku nečega što ne bi smeo da koristi
Foto: Medija centar Beograd

On je ocenio kao "vrlo alarmantno" odsustvo informacija u vezi sa merama kojima vlast odstupa od ustavnih garancija ljudskih prava na zaštitu podataka o ličnosti i na tajnost komunikacije u vezi sa opremom i softverom koje nabavlja.

"Ustav garantuje zaštitu podataka o ličnosti i utvrđuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom. Van zakonom utvrđenih okvira ona je ne samo nedopuštena i prekršajno kažnjiva već je i krivično delo. To pogotovo važi za tajno praćenje i snimanje kao i presretanje telefonske ili elektronske komunikacije koji su dopušteni isključivo na osnovu odluke suda", kazao je Šabić.
Kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) već godinama sa partnerima iz Kine realizuje projekat "Bezbedan grad" koji uz ostalo podrazumeva i biometrijsku identifikaciju lica iako za primenu te tehnologije u Srbiji ne postoji pravni osnov.
 
"Apsurdno je da ceo projekat tretira kao 'tajnu' i da o obimu, domašaju i resursima javnost ne zna gotovo ništa. Iako je MUP negirao sumnje da inteligentni video nazor već koristi one su ipak opstale. Indikativno da je u planu javnih nabavki MUP za 2021. godinu bila i nabavka softvera za biometrijski nadzor. Ko, zašto i na osnovu čega je odlučio da troši javni novac da bi nabavljao nešto ako to ne bi smeo i neće da primenjuje?", istakao je.
 
Šabić je dodao da je javnost neinformisana o svrsi, obimu, domašaju softvera koje MUP, ali i neka druga ministarstva, koriste za "rudarenje po internetu", a za koje navodi da "mogu da mapiraju sve aktivnosti neke osobe na društvenim mrežama, čak i ako je profil zaključan, da nađu fizičku adresu, imejl, IP adresu, broj telefona - sve dostupne podatke o toj osobi, da nađu i lociraju članove porodice, kolege, prijatelje".
 
Prema njegovim rečima, mogu i da obrađuju ogroman broj entiteta, mogu ih klasifikovati po osnovu raznih parametara, predviđati njihova ponašanja, postoji čak i opcija za prepoznavanje lica.
 
"Javnost je uskraćena i za informacije o svrsi i efektima kontakata visokih državnih funkcionera sa izraelskom firmom poznatom po kreiranju softvera za koji Evropski supervizor za zaštitu podataka i mnogi borci za ljudska prava širom sveta traže zabranu jer iako bi (uz nalog suda) trebalo da se koristi za suzbijanje kriminala mnogo više služi vlastima za nezakonit nadzor nad političkim oponentima ili građanskim aktivistima i novinarima", rekao je on.
 
Rodoljub Šabić je kazao da su poslednji događaji u vezi sa "masovnim prekršajnim progonom" učesnika demonstracija, ne samo aktuelizovali sumnje da je u primeni nedozvoljeni biometrijski video nadzor nego i nesumnjivo pokazali da vlast čak i mere video nadzora i snimanja koje su dopuštene i bez odluke suda koristi na nezakonit način, mimo uslova predviđenih Zakonom o policiji, potvrđeno je i sa više odluka prekršajnih sudova.
  • Neko

    23.04.2022 22:31
    Samo kazem
    Upozotenje je vise nego alarmantno, ali je nasa javnost potpuno anestezirana, i ne reaguje ni na sta! Korupcija i kriminal su nas potpuno progutali, tako da nemamo vise ni obrise "normalnog" drustva. Sto se tice ovih kamera i softvera iz teksta, sta reci na sve ako znamo ko je trenutno ministar, i koji bi prodao rodjenu "tetku" da mu to licni interes nalaze. On i njegov sef se nalaze u pozadini svega ovoga, a mi kao posrnulo drustvo tome ne mozemo da se suprotstavimo!
  • Salamander

    23.04.2022 22:24
    ključna reč: troši!
    Dižu se krediti i troše novci na našu štetu
    n a m e r n o !!!
    Kao u areni, kada praviš puno rana da bik iskrvari, pa ga dikrajčiš.
    Srbija je po ko zna koji put bik u areni!
    Ne dajmo se !

  • Vigo

    23.04.2022 21:07
    Izbori bili i prošli
    Vlast je i do sada radila sve što joj je palo na pamet, a to vrlo često nije bilo u korist stanovništva. Ko će je i kako sprečiti da nastavi tim putem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.