Nezadovoljni ponuđači stopirali krečenje bolnica i domova zdravlja

Nezadovoljni ponuđači stopirali su krečenje bolnica i domova zdravlja, preneo je danas portal Nova ekonomija.
Nezadovoljni ponuđači stopirali krečenje bolnica i domova zdravlja
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Javna nabavka koja se odnosi na krečenje prostorija zdravstvenih ustanova, kao i adapataciju mokrih čvorova i vodovodne i kanalizacione mreže, koju je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije, suspendovana je zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, navodi ovaj portal.

Kako se navodi u tekstu Nove ekonomije, predmet tendera je uređenje više od 200 domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara i zavoda za javno zdravlje iz mreže zdravstvenih ustanova Srbije.
Na spisku se nalaze i instituti kao što je onaj za medicinu rada, kao i Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška banja", zatim za neonatologiju, trasfuziju krvi i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
 
Tender je suspedovan u aprilu ove godine kada je podnet zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a Ministarstvo zdravlja je zaustavilo "dalje aktivnosti u postupku javne nabavke", piše u obaveštenju na portalu javnih nabavki.
 
Kako podseća Nova ekonomija, Ministarstvo zdravlja je nabavku raspisalo 10. marta, a rok za podnošenje ponuda prvobitno je bio 11. april. Međutim u toku marta i aprila, Ministarstvo je nekoliko puta menjalo uslove za podnošenje ponuda zbog čega je i produžen rok za dostavljanje ponuda.
 
Početkom aprila, kako navodi ovaj portal, potencijalni ponuđač je Ministarstvu poslao pitanja u vezi sa uslovima. Pošto je javna nabavka podeljena u tri partije, prema regionima u kojima se zdravstvene ustanove nalaze, za svaku partiju su postavljeni uslovi koje ponuđač mora da ispuni, a neki od njih se odnose na kadrovske i tehničke kapacitete.
 
Kompanija koja je želela da podnese ponudu pitala je da li je za svaku partiju potrebno posebno navesti različita vozila i opremu ili se dokazi za tehničke kapacitete smeju ponavaljati.
 
Iako je Ministarstvo prvo odgovorilo da je moguće da se ista oprema dostavi kao uslov za više partija, narednog dana je promenilo mišljenje i objavilo na portalu javnih nabavki da se za svaku partiju posebno dokazuju kapaciteti.
 
"Naručilac je još jedanput razmotrio potrebne kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta, a kako bi u slučaju da privredni subjekt dostavi najpovoljnije ponude u više partija bio siguran da će privredni subjekt imati tehnički i stručni kapacitet potreban za izvršenje ugovora o javnoj nabavci za više partija", piše u objavljenom obaveštenju o izmenama ili dodatnim informacijama, javlja Nova ekonomija.
 
Sve ponude koje se odnose na više partije, a nemaju dokaze o stručnim i tehničkim kapacitetima za svaku partiju posebno, biće odbijene, navodi se u obaveštenju. Zbog izmenjenih uslova, produžen je i rok za dostavu ponuda.
 
Prema pisanjima Nove ekonomije, deset dana nakon ovih izmena, podnet je i zahtev za zaštitu prava zbog čega je nabavka suspendovana sve dok se zahtev ne usvoji ili odbije, a od konačne odluke Ministarstva zdravlja i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zavisi da li će tender biti završen ili obustavljen.
 
Ministarstvo zdravlja je, kako navodi portal, bez obzira na to što je nabavka koja se odnosi na krečenje i adaptaciju mokrih čvorova suspendovana, raspisalo novi tender koji se odnosi na usluge stručnog nadzora nad tim radovima.
  • Eon

    26.04.2022 21:13
    Dosta populizma i neukusa
    Ako su trebali da kreče u bojama srpske zastave, svaka im čast što su stopirali krečenje.
  • Mile

    26.04.2022 20:09
    Jk
    Ti majstore pravac Uzbekistan ako ti ovde nije dobro.
  • Salamander

    26.04.2022 19:39
    angažujte botove
    o botoviiii.... četke u rukeeee, zaradite 'lebac barem jednom u životu.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".