Pomoćnica državnog sekretara SAD na sastanku sa Vučićem: Čitav Zapadni Balkan treba da uđe u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid.
Pomoćnica državnog sekretara SAD na sastanku sa Vučićem: Čitav Zapadni Balkan treba da uđe u EU
Foto: FoNet/AP
Sa njom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.
Oni su razgovarali i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.
Govoreći o regionalnoj saradnji, Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje.
 
On je posebno istakao inicijativu "Otvoreni Balkan" kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja.
 
Vučić je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima. 
 
Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.
 
Donfrid: SAD se zalažu da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju
 
Donfrid je istakla je da se SAD snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u EU i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.
 
Pozdravljajući "Otvoreni Balkan" i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ta inicijativa predstavlja priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona. 
  • 31

    27.04.2022 09:53
    @Skeptik
    A rusija nije birokratski trut gde nestaje novac u nepovrat, dok narod zivi kao u doba staljina
  • Лиманац

    27.04.2022 07:50
    И Вучић је говорио да требамо сви ући у СНС па знамо како се то завршило.
  • Marko, Liman

    27.04.2022 07:47
    Ovaj Vučić tako naučio da laže, skoro ko Lavrov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.