Đukić: Putin je priznao nezavisnost Kosova

Diplomata Srećko Đukić rekao je da je Vladimir Putin izjavom da se nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike temelje na kosovskom presedanu faktički priznao nezavisnost Kosova.
Putin je juče na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.
"Faktički Putin je izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve šta je Kosovo sa svojim sponzorima za to učinilo", rekao je agenciji Beta Đukić, bivši ambasador u Minsku i član Foruma za međunarodne odnose.
Presedan se, kako je naveo, priznaje kao deo međunarodnog prava, a "ovim juče iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosti i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve".
 
"Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu", rekao je Đukić.
 
Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje na istorijskom koloseku nerazumevanja interesa i odnosa velikih, slepo sledeći politiku dve ili tri stolice koja se na kraju pretvorila u "nojevsku" politiku.
  • Voja

    28.04.2022 10:30
    Priznanje
    Radi se o čistom priznanju na čemu će mu Kosovari biti zahvalni.
  • Popara

    27.04.2022 16:44
    Khm
    Ima dosta SPS botova ovde i nešto nesnadjenih fašova sa vlažnim miloševićevskim snovima o velikoj Srbiji/Rusiji.
  • Лиманац

    27.04.2022 16:17
    Најбитније да је амбасадор Хил изјавио да је "врло задовољан" разговорима у Београду.
    Ко разуме, схватиће.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija