Ekspert: Rat u Ukrajini pokazao - Vojska Srbije da pojača obuku za borbu protiv dronova

Iskustva iz dosadašnjeg toka rata u Ukrajini ukazuju da je na efikasnost ukrajinskih dronova uticala slaba organizacija PVO jedinica ruske armije.
Ovako ocenjuje pukovnik u penziji Boško Zorić i dodaje da zbog toga i Vojska Srbije treba da obrati više pažnje na obuku za borbu protiv dronova.
U intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža, Zorić je rekao da su PVO sistemi koje poseduje Vojska Srbije efikasni u borbi protiv dronova ali da je potrebno povećati broj operatera tih sistema i nišandžija, kao i intenzitet njihove obuke.
"Za borbu protiv savremenih bespilotskih vazduhoplova potrebno je imati dovoljno obučenih i opremljenih jedinica za PVO kojih VS, nažalost, sada nema u potrebnoj meri. Mnoge jedinice su ugašene ili su svedene na minimalnu meru. Planovima je predviđeno da se te jedinice popunjavaju iz rezervnog sastava umesto odlično obučenim profesionalcima. Iskustva iz rata u Ukrajini nedvosmisleno pokazuju da uspešnu borbu sa bespilotskim vazduhoplovima mogu voditi isključivo dobro obučeni i uvežbani operatori ili nišandžije", dodao je Zorić.
 
On je više od 30 godina proveo radeći kao starešina u artiljerijsko-raketnim jedinicama za PVO i tvrdi da je Vojska Srbije proučavanjem bespilotnih letelica počela da se bavi još 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, zbog čega je i imala oko 30 potvrđenih obaranja dronova raznih vrsta i porekla.
 
On je dodao da je potrebno nastaviti sa obukom pripadnika i ostalih rodova vojske za dejstvo po ciljevima u vazdušnom prostoru, kao što su oklopne ili artiljerijske jedinice, a da je naročito važno da se pažnja posveti adekvatnom maskiranju i pravovremenom uzbunjivanju jedinica.
 
"Maskiranje mora biti originalno, verodostojno, neprekidno i prilagođeno uslovima terena na kome se jedinica nalazi. Posebnu pažnju treba pokloniti merama obmanjivanja što je u agresiji vrlo dobro rađeno. Izrađene su brojne makete borbenih sredstava, lažni položaji radarskih i PVO jedinica, uz njihovo 'oživljavanje' upotrebom imitatora radarskog zračenja, a korišćeni su i pasivni ugaoni reflektori za izmenu izgleda radarske slike, pasivni dipoli za stvaranje većih odraznih površina sa zemlje i slično", rekao je on.
 
Zorić je rekao da je posebno značajno iskustvo bilo angažovanje i integrisanje raznih civilnih subjekata u sistemu osmatranja vazdušnog prostora i javljanja o pojavi neprijateljskih vazduhoplova, kroz formiranje vizuelnih osmatračkih stanica.
 
Pukovnik u penziji je dodao da se na osnovu dostupnih snimaka dejstava bespilotnih vazduhoplova u ratu u Ukrajini može zaključiti da je na veliku efikasnost uticala slaba organizacija protivvazduhoplovne zaštite jedinica ruske armije, posebno u prvoj fazi kada je bilo očigledno da jedinice na maršu nisu imale gotovo nikakvu PVO.
 
"U drugoj fazi rata došlo je do promena u upotrebi jedinica kada postaje vidljiva sve veća prisutnost artiljerijsko-raketnih jedinica PVO ruske armije poput raketnih sistema S-400 i S-300, BUK-M3, Tor, Pancir i drugih. Nakon njihovog uvođenja u borbu sve je više izveštaja o obaranju bespilotnih vazduhoplova ukrajinske strane", dodao je on.
  • pajo patak

    27.04.2022 16:47
    a i protiv
    drozdova.
  • Dvogled sa radarom

    27.04.2022 13:52
    U dogovoru 2 ministra vojske i policije, odgovoriće se da se postavljene kamere za kontrolu građana, demonstracija i protesta, u slučaju rata, budu okrenute za 135 ° i da kontrolišu dronove. Penzionisani pukovnik koji je 30 godina bio starešina u vojsci ( vojnu gimnaziju završio u 18, vojnu akademiju u 23,i 30 godina radio) sa svojih sadašnjih 53-4 godine, kao predsednik udruženja posmatrača ptica je idealan lik koji bi savetovao predsednika. Zajedničkim naporom bi sačuvali makar, ona dva nacrtana orla na srpskoj zastavi.
  • Ljubitelj sporta

    27.04.2022 13:00
    Vojska Srbije ali obavezno i redari na Stadionu JNA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.