Brnabić nije zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka; Radna grupa: Za sada ga ima dovoljno

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka preko gasovoda kroz Bugarsku.
Brnabić nije zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka; Radna grupa: Za sada ga ima dovoljno
Foto: Pixabay
Objasnila je da bi to bio presedan i da bi prekid dotoka gasa značio da ne postoje nikakvi ugovori, niti vladavina prava, već Divlji zapad.
"Ako vaš kamion prolazi kroz nečiju teritoriju, a vama se u njemu nešto sviđa, iako ga niste kupili, uzmete i kažete to je sada moje. To je jednostavno nemoguće i sama priča o tome i rečenica bugarskog premijera 'mi nećemo to raditi' nije na mestu, jer to niko ne sme da zamisli da uradi, a ne da kaže mi smo dovoljno dobri da to ne radimo", rekla je Brnabić.
Ona je na konferenciji za novinare na Jahorina ekonomskom forumu 2022. istakla da je Srbija uložila više od milijardu evra u taj gasovod i da je platila taj gas i da sa Rusijom ima ugovor o snabdevanju, da slučajno prolazi kroz Bugarsku, da Bugarska ima probleme, ali da to nisu problemi Srbije.
 
"Ja ne očekujem i nisam zabrinuta. Svakako se nadam da ovo nije finalno i da će i Bugarska i Poljska uspeti da se dogovore s Ruskom Federacijom oko isporuka gasa", istakla je Brnabić.
 
Na današnjoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima rečeno je da prestanak isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta tim energentom, koje se odvija nesmetano, da su količine gasa dovoljne za potrebe svih potrošača, kao i da se ostatak utiskuje u  skladište gasa u Banatskom Dvoru.
 
Na sastanku je, kako je saopštilo Ministarstvo energetike i rudarstva, istaknuto i da su povećane rezerve nafte i naftnih derivata, kao i da nema nikakvih ograničenja u snabdevanju tržišta.
 
Predstavnici Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije Srbije naveli su da ne postoje problemi u stabilnosti sistema i da se remonti obavljaju po planu.
  • Dragan

    28.04.2022 08:13
    Ah
    Naš najbolji energetičar (neki put i u UN rešava probleme energetike) poznat u svetu je za HRT rekao da je gas već zatvoren u Bugarskoj i da se jedini nafta i gas dobija iz Hrvatske.I da će ako se i taj krak zatviri gas i nafta dobavljati brodovima iz Crnig mora,tokom Dunava do Srbije.Naravno biće mnogo skuplje za gas 100%,za naftu 50% jel će se dovoziti iz bliskog istoka (Katar,Saudi Arabija, Emirati).A ova verovatno ima neku slavinu gdevi kad zatvoriš curi.U Evropi se gradi 48 nuklearnih elektrana zasad naj isplativije zelene struje.Iskoristivost blizu 95%.
  • Vigo

    28.04.2022 06:49
    Avioni, kamioni, vozovi,...
    Tzv premijerka, kao i njen gazda, voli da daje slikovite i besmislene primere umesto logičnih i proverenih podataka. U ovom slučaju je skaska o kamionu. Stvarno nas je ubedila da je sa gasom sve u redu.
  • BGD 011

    27.04.2022 23:03
    Ana opet brljavi...
    Brljiva Ana opet brljavi u svojim izjavama! "Objasnila je (Ana) da bi to bio presedan i da bi prekid dotoka gasa značio da ne postoje nikakvi ugovori, niti vladavina prava, već Divlji zapad." Gde je bila brljivica kad je taj isti Divlji zapad bez vladavine prava i bez odluke UN bombardovao Srbiju i da ukaze na taj presedan? Sada taj isti Divlji zapad preko Ukrajine napada Rusiju jer bi bilo zastrasujuce pogubno da Rusiju direktno napadnu. Dakle, Divlji zapad i dalje vrsi "presedan".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.