"Od vas, gospodine Vučiću, ne vidimo rezultate toga što smo uložili u Srbiju"

Za Srbiju je neodrživa praksa koju je do sada negovao predsednik Aleksandar Vučić da ide putem evropskih integracija i istovremeno održava bliske veze sa Rusijom.

To je poručio viši saradnik nevladinog Centar za evropske vrednosti i bezbednosnu politiku, sa sedištem u Pragu, Ričard Kremer.

Kremer je za Radio Slobodna Evropa rekao da ne misli da zapadne vlade čine Srbiji i srpskom narodu bilo kakve usluge, time što nastavljaju da dopuštaju da im zemlja bude negde između, jer to otvara niz bezbednosnih rizika za celokupnu evroatlantsku zajednicu.
 
"Možemo da nastavimo kao i do sada, i dalje ćemo imati te rizike i ništa se neće promeniti. Ili, možemo da kažemo: dugo smo radili na ovome, zaista želimo da vas podržavamo, ali od vas, gospodine Vučiću, ne vidimo rezultate toga što smo uložili u Srbiju. Kao posledicu toga, prekidamo naš dogovor", rekao je Kremer.
Upitan o mogućnosti da Srbija uvede sankcije Rusiji, Kremer je rekao da je to pitanje mogućnosti manevrisanja u prostoru ili još jednostavnije - fleksibilnosti predsednika Vučića.
 
"Meni se čini da će stepen izolovanosti Rusije u međunarodnoj zajednici - kao posledica njene agresije na Ukrajinu - proporcionalno uticati na Vučićev prostor za manevrisanje", ukazao je Kremer.
 
On je rekao da je Vučić u veoma teškoj situaciji, dodavši da je delimično sam odgovoran za to svojim postupcima, a delom su za to odgovorni događaji koji su se desili pre nego što je on došao na vlast.
 
"S jedne strane, on će morati da nastavi putem za koji on i verujem mnogi građani Srbije veruju da pomaže Srbiji da dostigne svoj potencijal i ekonomski razvoj, a to podrazumeva dublji odnos sa Zapadom. Međutim, to će imati emocionalnu i psihološku cenu, za onaj deo naroda Srbije koji iz niza razloga smatraju da Srbija ima posebne veze sa Rusijom", naveo je Kremer.
 
Na pitanje da li bi odricanje od Rusije uopšte moglo da bude održivo rešenje za Srbiju imajući u vidu nerešeno kosovsko pitanje, Kremer je kazao da će Rusija dok god je kosovsko pitanje nerešeno imati priliku da bude remetilački faktor u srpskoj politici, većinom zbog toga što Rusija ima uticaj ne samo na pojedine političke elite u Srbiji, nego i na razne duge aktere, vladine, nevladine i pojedine verske figure.
 
"Izgleda mi da Rusija gleda i na etničke Srbe i na etničke Kosovare na isti način. Njih nije briga za Kosovo niti šta se dešava sa ljudima tamo. To je sredstvo koje koriste kako bi izvršili pritisak na Vladu u Beogradu kada ne prati agendu Moskve", smatra Kremer.

Navodeći da mu je jasno koliko je teško za izabrane zvaničnike, poput Vučića, da ozbiljno pokušaju da reše to pitanje bez upliva Rusije, Kremer je istakao da očekivati da će Rusija uticati na to ili čekati da se to dogodi suštinski daje Rusiji dozvolu da se kontinuirano meša u regionalne poslove na način koji će ometati sposobnost Vlade da dovede zemlju tamo gde bi trebalo da bude u transatlantskoj zajednici.

  • NN

    02.05.2022 17:10
    pravnici
    @ Maroder
    Bilo bi možda bolje da ostavite pravnicima da govore o pravu, onima koji pravni fakultet nisu zamenili Guglom! A što se Vojvodine tiče, da ne ulazimo u Vaša guglovska pravna tumaćenja, nego da se okrenemo realnosti! Zar Vi, živeći danas i ovde (a pretpostavljam da živite u Vojvodini) stvarno verujete da bi otcepljena Vojvodina opstala duže od vodenog cveta?
    Uzgred, zaista se izvinjavam što to pominjem, ali je teško ne začuditi se Vašem pseudonimu, pa se nadamo da ne izražava Vaše stavove, to bi zaista bilo teško poverovati! Kada bi se napravila lista termina koji znače nešto baš loše, "maroder" bi se našao nesumnjivo među prvima!
  • Sindi

    01.05.2022 03:42
    Veliki dug
    Šta ste vi uložili u Srbiju? Megatone uranijuma. Stotine milijardi štete od bombardovanja. Firme koje rade po Srbiji izvlače dobar kapital. Još treba da smo vam dužni?
  • Vladimir

    30.04.2022 19:07
    Oni ne znaju jer nema ko da im kaže da Srbi nisu toliko ni zainteresovani za ulazak u EU.
    Srbinu možeš sve ali da ga ucenjuješ ne možeš jer tu radije ginemo.Toliko naopako godina nam pričaju da smo kandidat za ulazak i toliko nas ucenjuju i Kosovom i sankcijama tako da nam više nije ni stalo do toga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.