Inicijativa "Živim i van sezone": Potreban novi Zakon o radu koji će zaustaviti radnu eksploataciju

Inicijativa "Živim i van sezone" čestitala je danas svim radnicama i radnicima Međunarodni praznik rada.
 Inicijativa "Živim i van sezone": Potreban novi Zakon o radu koji će zaustaviti radnu eksploataciju
Foto: Pixabay
Istakla je da od nove Vlade Srbije očekuje da zaustavi rad na predloženom Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima, jer se njime obespravljuju radnici i ozakonjuje njihova eksploatacija.
U saopštenju te inicijative, koju čine koju čine Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, Centar modernih veština i Platforma Zajedničko, navodi se da od nove Vlade Srbije očekuju da prestane da derogira krovni Zakon o radu.
Ističe se da je Srbiji potreban novi Zakon o radu koji će zaustaviti zahuktalu radnu eksploataciju, kao i da je radnicama i radnicima u Srbiji potrebna zaštita kroz sindikalno organizovanje i kolektivne ugovore, dostojanstveni radni uslovi i  bezbednost na radu bez dalje fleksibilizacije radnih odnosa.
 
Inicijativa je podsetila i na još nerešen slučaj eksploatacije radnika iz Vijetnama koji rade na izgradnji fabrike Linglong, koji nije bio "izolovani slučaj, već slučaj koji preti da postane pravilo za agažovanje stranih radnika".
 
"Radna eksploatacija, ekonomska kriza i neuređeni radni odnosi pogoršaće i ovako loš položaj žena, povećati rodno zasnovano nasilje, a seksualno uznemiravanje će tek sada postati sve učestalije", navela je Inicijativa, koja smatra da inspekcije i druge institucije moraju zaštiti sve žene, a naročito one koje su angažovane u fleksibilnim radnim odnosima. 
  • /

    30.04.2022 16:04
    /
    pocnite od postradalih u rudniku
  • !!!

    30.04.2022 14:29
    Onako
    Ako i dalje bude važilo, Srbija zemlja jeftine radne snage, ništa od toga!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.