Ambasador Hil: Ako mislite da će Rusija pomoći oko Kosova – razmislite ponovo

Ambasador Kristofer Hil ocenio je da SAD i EU očekuju da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, a Beograd treba ponovo da razmisli ako smatra da će mu Rusija pomoći u rešavanju pitanja Kosova.
Ambasador SAD, koji je na dužnosti u Beogradu mesec dana, naveo je u intervjuu za "Glas Amerike" (VOA) da Srbija o sankcijama odlučuje sama, bez pritisaka, ali nije rekao i da li će biti posledica po srpsko-američke odnose ako Beograd ostane pri sadašnjem stavu.
 
Hil je rekao da su američki senator Kris Marfi i njegove kolege i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje razgovarali o nizu tema, među kojima je odnos Srbije i SAD i ocenio da su odnosi dobri, ali i da očekuje da može da se uradi više.
"Jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom veku. Zato nije iznenađujuće što su američki predstavnici izneli različite aspekte te situacije u kombinaciji sa odnosom Srbije i EU", izjavio je Hil.
 
On je u vezi s tim u intervjuu razjasnio, kako je rekao, "nesporazum u vezi sa izveštajem sa puta koji je napisao senator Marfi, gde su ljudi nekako shvatili da su se tih 60 dana koji su se ticali jednog ekonomskog pitanja, u stvari ticali sankcija – što nije tačno".
 
"Ja sam bio tamo i nije bilo u vezi sa sankcijama", izjavio je.
Vučić je u subotu takođe demantovao tvrdnje da je pri njegovom pominjanju da će o jednoj temi odlučiti i odgovoriti za 60 dana, bilo reči o sankcijama protiv Rusije.
 
Hil je rekao da "SAD poručuju Srbiji da nije pitanje da li idete na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne tamo" i ocenio da "Rusija sada teško može biti uzor, nije zemlja koju biste želeli za prijatelja ili saveznika".
 
Ambasador je za VOA rekao da iz perspektive EU i SAD, Srbija treba da se ponaša kao članica EU i da se pridruži sankcijama, da je jasno da je to njihova politika i da Srbija treba da razmisli o tome.
 
Upitan da li će biti posledica po odnose Srbije i SAD ako se ne uvedu sankcije Rusiji, Hil je odgovrio da je to "hipotetičko pitanje" i doodao: "Ne bih da ulazim u to, ne govorimo o posledicama. Suština je da bismo želeli bolje odnose, mogućnost da nađemo zajednički interes".
 
"Ono što bismo mi voleli je da produbimo odnose sa Srbijom. Znamo koliko je Srbija značajna u regionu i Evropi i želeli bismo da imamo bolje odnose. SAD sada imaju i bolje odnose sa EU zbog ovog užasnog rata u Ukrajini. Sa Srbijom razgovaramo o tome šta možemo da uradimo zajedno kako bi se ovaj rat okončao", naveo je ambasador. 
 
Na pitanje o tome što neki stručnjaci kažu da je pitanje Kosova veliki izvor ruskog uticaja u Srbiji, a srpski zvaničnici često govore da Rusija u Savetu bezbednosti UN štiti interese Srbije u vezi s pitanjem Kosova, Hil je odgovorio da "nije video ništa što ukazuje da Rusija štiti bilo koga osim gospodina Putina".
 
"Bio bih veoma oprezan sa argumentima da Srbija ima koristi od poteza Rusije", rekao je Hil i istakao da "Srbija treba da odluči kakve će odnose imati sa svojim susedima i kako će tome pristupiti".
 
"Naše je stanovište da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU. Ne mislim da Srbija treba da gleda u Rusiju u korelaciji sa Kosovom ili obrnuto, već svaku situaciju da sagleda posebno. Rusija se toliko udaljila od onoga što zovemo međunarodnim dostojanstvom, toliko se udaljila od zapadnih vrednosti, pa ako mislite da će Rusija nekako pomoći oko Kosova, treba da opet razmislite o tome", izjavio je američki ambasador.
 
Na pitanje o tome što Srbija kupuje oružje od Rusije i Kine, Hil je rekao da je stav SAD da "Srbija treba da razmišlja dugoročno o bezbednosnoj strukturi koja je čini sigurnom, a najbolje su zajedničke bezbednosne strukture".
 
"Mislim da je u 21. veku veoma teško da kupujete malo opreme na jednoj, malo na drugoj strani i verujete da to služi vašim bezbednosnim interesima", rekao je ambasador.
 
On je ukazao da, iako se Srbi ne slažu sa ovim, konačno je najbolje za Srbiju da bude u NATO-u: "Biće potrebno vreme, ja sam jako dobro svestan istorije. Istoričari gledaju unazad, diplomate unapred. Verujem da će Srbija shvatiti da je zajednička odbrana najbolje rešenje".
 
Na pitanje VOA o tome da li ima neka očekivanja od nove Vlade Srbije, Hil je odgovorio da je "spreman za svoj zadatak - da radi s novom Vladom Srbije, i da vidi kuda vlada ide".
 
"Da sam građanin ove zemlje, a nisam, bio bih veoma radoznao da vidim u kojem će smeru ići. Jako se važna stvar desila 24. februara kada je Rusija krenula u invaziju na susednu zemlju. Zaista ne razumem kako neko može da bude pristalica Rusije ili da govori u prilog Rusiji. Nadam se da će nova vlada zauzeti određeni smer, ali to je na ljudima koji formiraju Vladu. Željno iščekujem da vidim kako će biti", rekao je ambasador.
 
Poslednje pitanje u intervjuu je bilo da li taj 'određeni smer' podrazumeva manje saradnje s Rusijom, na šta je Hil odgovorio da on "ne bi rekao saradnje, pre bi rekao manje vere u Rusiju", a o "ideji da će Rusija rešiti srpske probleme na Kosovu ili negde drugde" rekao je: "Pa samo pogledajte situaciju u Ukrajini i recite mi da je validan predlog da se Srbija može osloniti na Rusiju za bilo šta".
  • aga

    04.05.2022 09:56
    hilu hilu
    pa šta ti je hilu , nije Srbija sada pod marionetama i zgubidanima , sada je vodi najbolji od nas , živela Srbija ! jenki imaćete brzo problema kod kuće , misli ti o tome hilu !
  • glas

    03.05.2022 11:15
    podsvesti
    covek je sve tacno rekao. Ne znam vise sta treba da se desi da se trgnete iz tih fasiticko iredentisitickih snova koji su primereniji 1939 nego 2022. A da, zaboravih na sponzora bacusku. Ni taj nece dugo. Pa cete opet da placete kako vas niko ne razume.
  • samo kazem

    02.05.2022 23:32
    Teme za razmisljanje
    Ako mislite da: Kosovo nije americka kolonija u kojoj su glavni protagonisti NATO agresije za sebe prigrabili unosne poslove i usput na srpskoj zemlji nelegalno izgradili vojnu bazu; 5 clanica EU nije priznalo Kosovo jer voli Srbiju, a ne zato sto su americke akcije u vezi Kosova strahovito opasan presedan za medjunarodno pravo; "Segedinska grupa" nije nastala delovanjem CIA, NED, MI6, BND da bi svrgla legalno izabranu vlast; ministri iz Vlade Srbije nisu direktno ukljuceni u rad tela koja sprovode politiku SAD, npr. Trilateralne komisije; SAD nisu napale desetine zemalja u cilju pljackanja resursa i dovodjenja na vlast marionetskih rezima usut pobivsi desetine i porobivsi stotine miliona ljudi; SAD ne stampaju dolare kao da sutra ne postoji, a onda vojnom silom i politickim pritiscima teraju druge zemlje da finansiraju lagodan zivot u SAD; 6 korporacija ne kontrolise 94% svih medija u SAD, a i u vecem delu sveta (to je ta sloboda stampe); SAD nisu upotrebile atomsko, biolosko i hemijsko oruzje i nemaju tajne zatvore po svetu gde drze osumnjicene za "terorizam" bez ikakvih prava; SAD nisu pobile desetine novinara koji su se drznuli da objave njihove zlocine (Asanz ima srece, bar ce mu suditi).
    Ako to sve mislite, razmislite jos jednom, ako imate cime.
    Ambasador bi trebao da se seti svog iskustva iz SRJ i malo prouci istoriju, pa da nalgodavcima kaze da ostave Srbiju na miru. To bi moglo da pokrene sustinske promene koje su neophodne Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.