Obradović: Ne vidim nijedan razlog zašto Srbija ne bi bila monarhija

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da je abdikacija na presto princa Petra Karađorđevića državnički potez koji vodi računa o budućnosti monarhije u Srba.
Obradović je saopštio da povlačenje starijeg Karađorđevića u korist mlađeg brata, koji se vratio u Srbiju, svedoči o nesebičnoj i državotvornoj svesti u najboljoj tradiciji Karađorđevića. 
"Princ Filip je izuzetno pozitivna ličnost i primer za ponašanje jednog člana kraljevskog doma koji je omiljen u narodu. Njegov povratak u Srbiju obradovao je sve monarhiste, a njegova ženidba Srpkinjom i prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle toliko decenija oduševili su sve kojima je stalo do svetle prošlosti. Vrhunac je bilo rođenje i krštenje prvog Karađorđevića u otadžbini posle 100 godina, prinčevića Stefana", naveo je predsednik Dveri. 
Naglasio je da je s abdikacijom princa Petra u korist princa Filipa i rođenjem Stefana Karađorđevića u Srbiji, put trasiran. 
 
"Učiniću sve da se u Narodnoj skupštini otvori javna rasprava na temu povratka monarhije, jer je došlo vreme da građani čuju da postoji i drugi oblik državnog uređenja izuzev republikanskog. Takav oblik vladanine ima 15 najuspešnijih evropskih zemalja i ne vidim niti jedan jedini razlog zašto se Srbija ne bi vratila svojoj najboljoj istorijskoj tradiciji, prekinutoj za vreme komunizma", istakao je Obradović.
  • Ђорђе Ивковић

    04.05.2022 21:12
    Ако ћемо реално...
    Није проблем данас сазнати ако човеку недостаје довољно знања о некој теми. проблем је што већина неће да зна, а понаша се као да све зна.
    Ево на пример, нешто што је лако доступно да се провери.
    Да ли знате да су и Краљевина Србија и Краљевина Југославија имале позитиван трговински биланс са Немачком?
    Тако нешто је у ФНРЈ/СФРЈ и њеним дериватима апсолутно незамисливо и недостижно.
    Па како ћете да судите о предностима монархије или републике ако такве ствари нећете да знате?
  • NN

    03.05.2022 00:18
    monarhija 2
    O prošlosti i tradiciji! Prošlost je prošlost, sadašnjost je sadašnjost, tradicija i vraćanje u prošlost nisu nikako isto, srpski narod svoju tradiciju i poštuje i čuva, vraćanje u prošlost niti je moguće, niti poželjno! I ne treba ponižavati narod i time što će se u jednoj aktuelnoj političkoj pogodbi zloupotrebljavati poštovanje koje gaji prema svojoj prošlosti i precima koji to zaslužuju! Ne daj bože da se vratimo u prošlost pa Karađorđe čuje svog potomka kako govori srpski jezik (doduše, nije mu maternji, mada je bilo vremena da nauči, ali možda nije mogao).
    Teško je poverovatii, da neko kao Obradović iskreno misli da monarhija u Srbiji ima budućnost! Ima dovoljno iskustva u politici! Ako to zaista iskreno misli, bilo bi možda bolje da digne ruke od politike! Gubiće vreme!

  • NN

    03.05.2022 00:16
    monarhija
    Šta god ko mislio o Dverima i njihovom vođi, izgledalo je da mu se neke osobine ne mogu osporiti! Kad evo – Boško o monarhiji! Kad se već za nešto javno zalažemo, bilo bi prirodno da o tome znamo makar osnovne stvari. Većina ovdašnjih monarhista ne zna kakvu su titulu imali kraljevi sinovi dok je monarjije bilo – kraljevići, a ne prinčevi. Princ se na srpski jezik prevodi, kod iole obrazovanog sveta, pošto titule princa kod Srba nije bilo, sa knez. Kod Karađorđevića su titulu kneza imala kraljeva braća i stričevi – npr. knez Pavle! Kakvi su to monarhisti koji ni to ne znaju?! Doduše, poznato je da A. Karađorđević ne vlada baš dobro srpskim jezikom, pa ne može da ih nauči, a pitanje je da li i on to zna, vaspitavan je na engleskom! Članovi krunskog saveta bi mogli, tamo ima i akademika! Ali ovo Obradovićevo je novina, prava bomba ‒ „prinčević“!
    Dalje, abdikacija! Od čega? Od prestola? Od kojeg prestola? Državnički potez? Da bi neko povukao državnički potez, morao bi biti na nekoj odgovarajućoj poziciji!
    Ako Obradović misli da je narod tako neuk i neobrazovan, da on treba da ga nauči da postoje monarhije i republike, to je već uvredljivo. Biće da svi o tome znaju i mnogo više od njega i da niko ne bi izrekao nešto kao „prinčević“! I da je 15 evropskih zemalja uspešno zato što su monarhije, i da bi Srbija postala šesnaesta kada bi postala nekako monarhija, to i ne zaslužuje komentar! Ne misli on to ozbiljno, samo ponižava narod!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.