Šolc: Priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga Beograda i Prištine

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga Beograda i Prištine.
Šolc: Priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Pixabay
On je rekao da će budući sporazum dve strane imati mnogo detalja, uključujući i priznanje Kosova.
Šolc je posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da je dijalog Beograda i Prištine važan, jer se Kosovu i Srbiji tako otvara perspektiva ka Evropskoj uniji, a cilj dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma.
"Uveren sam da je u vremenima kada se vodi brutalan rat u regionu, u našoj blizini, važno da obe zemlje rešavaju sukob korak po korak", izjavio je Šolc.
 
Kurti je rekao da međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa pregovora sa Srbijom. "Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje, koje ne treba doći na kraju dugog procesa, nego treba da bude glavni deo procesa", izjavio je Kurti na konferenciji za novinare sa Šolcom.
 
Kurti je rekao da je Kosovo "proaktivno i konstruktivno" u dijalogu, da donosi predloge u skladu sa vrednostima Evropske unije i da je posvećeno brzom postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji.
 
Šolc je izrazio spremnost da ponudi kadrove, kako bi se pomoglo dijalogu, navodi Radio slobodna Evropa. 
  • Лиманац

    05.05.2022 13:35
    Косово и Метохија је Србија.
    Србија никада неће признати неуставну и једнострано проглашену независност Аутономне Покрајине Косова и Метохије.
  • @Samo posmatram

    04.05.2022 21:34
    ...a slep od ociju
    Blago tebi koji gledas a ne vidis kako su se Rumuni obracunali sa Causeskom (navedi srBskog diktatora kojeg smo tako skinuli i dobijas od mene sladoled), na svaki koruptivni mig Rumunske vlade i parlamenta, na ulicama Temisvara, Bukuresta, izlazi milion Rumuna da protestvuje. Radim s Rumunima i u odnosu na nas, jesu malo ustrojeniji, ali kao radnici mnogo posveceniji i kvalitetniji od nas (koliko god to nekog bolelo) tako da jedino Bugarima i onom medjedu Borisovu mogu da "olaksam" geopoliticku situaciju, izlazak na Crno More i sl. ali opet - DA, oni se jesu opredelili i iskoristili to sto imaju da dobiju ono sto im treba.

    Sta smo iskoristili mi? Prst u oko svima? "Postena kurva" (bez uvrede za prostitutke) mozemo sve sa svima dok neko od nas ne trazi nesto zauzvrat onda se vadimo na "vekovno postenje cojstvo i cestvenost". Sedimo na raskrsnici puteva a nismo kadri da iskoristimo ni za sta osim za jeftin cirkus, splavove i senlucenje da sve sto ne smete u svojoj - radite u nasoj drzavi gde se sve moze. U srcu smo Evrope a lozimo se na daleki istok, Vanuatu i Kiribate, okruzeni razvijenim zemljama a tehnologiju baziramo na "pilecim nogicama", obezvredjujemo nase fakultete da bi se sacica polupismenih grobara i kafe-kuvarica preko noci prekomandovalo u eksperte "finansiste" menadzere na "fakultetu koji nije u to vreme bio na mom smeru (T.Nikolic uzivo na RTS-u)" treba li dalje? Mislis li da neko drugi to nije video upravo ovako kako izgleda realno?
  • @

    04.05.2022 20:16
    @SAPV - Kosovo je nezavisno i samim tim nemoguće je da Vojvodina skoro ima sličan položaj. Čak je nezamislivo i da joj BG vrati autonomiju, nažalost.

    @Samo posmatram - shvatanja su vam kao malom detetu. Nije odricanje od teritorije uslov za ulazak u EU. Uslov je da ste normalna, sređena i koliko-toliko razvijena država.
    Da se Srbija odrekne i Kosova i Vojvodine, i dalje ne bi ispunjavala minimalne uslove normalnosti i razvijenosti.
    Ko je Srbiji kriv (osim nje same) što je u pristupanje EU ušla sa puno lošije pozicije od ostalih?
    A Rumunija i Bugarska su preko reda primljene iz geostrateških razloga - da prijemom samo 2 siromašne zemlje bude čitava Jugoistočna Evropa odsečena od Rusije, Kine i Turske - vrlo, vrlo pametan potez EU. Onda EU može da ostavi zapadnije državice ovako u predvorju dugi niz godina, umesto da primi gomilu siromašnih i bednih zemalja.
    Malo razmislite i pre nego pišete i generalno u životu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.