Ekološki ustanak: U Srbiji više od 200 dozvola za istražna bušenja koja niko ne kontroliše

Ekološki ustanak saopštio je da u Srbiji postoji više od 200 dozvola za istražna bušenja i da je neophodan prekid istraživanja, "dok inspekcije ne utvrde sigurnost" tih radnji.
Naveli su u saopštenju da svaka lokacija može imati i po stotinu pojedinačnih bušotina, te ukazali da skoro da ne postoji opština u Srbiji na kojoj privatne kompanije ne vrše nekakve istražne radnje.
Ekološki ustanak je naveo i da je "najgore što te kompanije i ta bušenja niko ne kontroliše". Ukazali su i da inspekcije ne odlaze na teren i da se ne vrši ispitivanje okolne vode i tla.
"Sve informacije koje imamo su tu zahvaljujući meštanima koji neretko i sami plaćaju analize vode", dodaje se u saopštenju.
 
Podsetili su da se svet suočava sa nestašicom hrane, a da voda postaje najtraženiji element na planeti, te ukazali da "naša država dozvoljava nekontrolisano bušenje zemlje i zagađenje".
 
"Ekološki ustanak će zahtevati da se pod hitno prekine sa svim istraživanjima dok inspekcije ne utvrde sigurnost takvih radnji a tamo gde se utvrdi curenje bušotina, hitno obezbezbediti sanaciju i nadoknadu štete za meštane i poljoprivrednike", navodi se u saopštenju.
 
Dodali su da su "najnovije laboratorijske analize vode u selu Lukavac kod Valjeva još jednom pokazale koliko su opasne istražne bušotine, a kojih u Srbiji ima na hiljade". Ponovili su da je hemijskom analilzom vode iz bunara porodice Jovanović "utvrđeno ogromno povećanje količine otrovnih materija u ispitivanim uzorcima vode".
 
Dodali su da su takvi rezultati "i na drugim mestima u selu Lukavac gde istražuje kompanija Eurolitijum".
 
"Isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, imali smo u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena", dodao je Ekološki ustanak.
 
Naveli su da "kompanija Gasprom (NIS) na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku 'frakinga' kojom zagađuje zemljište i podzemne vode". Tvrde i da je ta tehnika zabranjena u skoro svim zemljama EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija