"Priznanje za pregovaračkim stolom nakon Berlina": Da li je Šolcova izjava iznenađenje?

Nemojmo imati nikakvih iluzija da ćemo mi promeniti stav Nemačke po pitanju Kosova, poručio je građanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Priznanje za pregovaračkim stolom nakon Berlina": Da li je Šolcova izjava iznenađenje?
Foto: FoNet/AP
Ova izjava usledila je dan nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova, piše Radio slobodna Evropa.
Vučić insistira na kompromisnom rešenju sa Prištinom, ali je ponovo izbegao novinarima da kaže koje bi kompromisno rešenje bilo prihvatljivo za Beograd.
 
"Mora da se pronađe kompromisno rešenje, a ne rešenje koje biste vi stoprocentno voleli ili koje bi voleli stoprocentno Albanci ili koje bi voleli stoprocentno Srbi. Kompromisno rešenje je jedino koje će da očuva mir ovde u narednih 50 i 100 godina, a ne rešenje koje će nekome da bude nametnuto", rekao je Vučić.
On je tako odgovorio na pitanje o tome gde je manevarski prostor za kompromis o nezavisnosti Kosova koje mu je uputila nemačka novinarka tokom zajedničke konferencije za medije sa nemačkom ministarkom odbrane Kristine Lambreht u Beogradu. Vučić je, međutim, u svojim izjavama često isticao značaj Nemačke kao investitora i ekonomskog partnera, ali i političkog.
 
Da li je Šolcova izjava iznenađenje?
 
Da je priznanje Kosova deo dijaloga Beograda i Prištine evropski zvaničnici nisu do sada javno i otvoreno iznosili. Uglavnom se koristila formulacija da će dijalog morati da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.
 
Bodo Veber, stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu kaže za RSE da jeste kancelar Šolc to eksplicitno rekao, ali da je poznato da je to bio stav Nemačke, kao i prethodne kancelarke Angele Merkel.
 
"Na neki način ovo je bilo samo potvrđivanje onoga što se već zna. Na drugoj strani ipak je to bila neka vrsta udarca za predsednika Vučića da je to tako rečeno", ocenjuje Veber.
 
Izjava nemačkog kancelara nije iznenađenje ni za analitičare u Beogradu.
 
"Nemački zvaničnici su često govorili da ta normalizacija odnosa na kraju treba da znači deblokiranje Kosova na međunarodnom planu i otvorenu perspektivu članstva u Evropskoj uniji i NATO-u", kaže za RSE Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.
 
Ono što je nekoliko prethodnih godina izbegavano da se kaže direktno i javno, izgovorio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Šolc se 4. maja u odvojenim susretima sastao najpre sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem.
 
Šolc je tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa Kurtijem rekao da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.
 
"Tu ima mnogo detalja, ali naravno da u to spada ono što je Nemačka već odavno učinila, a to je priznanje Kosova", naveo je Šolc.
 
Nakon razgovora sa Vučićem, Šolc nije spominjao priznanje već sveobuhvatni sporazum.
 
"Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Šolc.
 
I kosovski premijer Aljbin Kurti u svojim izjavama potencira da dijalog mora da se fokusira na međusobno priznanje, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će Srbija "dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju".
 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije odgovorilo na upit RSE za komentar izjave nemačkog kancelara da dijalog sa Prištinom podrazumeva i priznanje Kosova.
 
Šta poruka Berlina znači za Beograd?
 
Za zvanični Beograd, prema dosadašnjim izjavama, nezavisnost Kosova je neprihvatljiva. Taj stav deli i veći deo opozicije, pre svega nacionalno i desno orijentisane partije.
 
"Mislim da je to vrlo otežavajuća pozicija, pre svega za predsednika Vučića. Domaća javnost nije pripremljena, ne samo za priznanje nego uopšte za proces dijaloga i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Bilo kakav pomak u dijalogu Beograda i Prištine će se sada kritikovati, pre svega od nacionalističkih krugova, da se zna šta je finalni cilj a to je priznanje nezavisnosti Kosova", navodi Surlić.
 
Istraživanja pokazuju da je većina građana Srbije protiv nezavisnosti Kosova koje smatraju delom Srbije.
  • Mina

    06.05.2022 14:40
    Rezolucija 1244
    Pravno obavezujuci sporazum bez prava i pravde za Srbiju.Koliko je sati kod tebe Solc kod das uvek i samo 12 44.
  • SPS NS

    06.05.2022 14:02
    Vreme je da sps ne udje u ovu vlast
    Da se smeni i Bajatovic i Dacic
    Ruzic preuzme SPS
    I da 2024 odvalimo sve !!!
  • Hm

    06.05.2022 13:56
    Ekonimski rat prema Rusiji daje rezultate. Sad zapad ima tačno izrađen plan za sledeću priliku. Takve mere bi srozale Srbiju u potpunosti a okruženi smo Evropom - teško ćemo izbeći Evropu samo je pitanje cene koja stiže na naplatu. Mislim da će cena biti samo veća u buduće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija