Da li su ozloglašeni ruski plaćenici učestvovali na protestima u Srbiji: Zavisi koga pitate

Da li su pripadnici ruske paravojne formacije "Vagner" učestvovali u protestima u Srbiji tokom leta 2020. godine?
Da li su ozloglašeni ruski plaćenici učestvovali na protestima u Srbiji: Zavisi koga pitate
Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, zvanično, potvrda o tome nema, a da li su ozloglašeni ruski plaćenici, poznati po angažmanu na ratištima širom sveta, zaista bili u Beogradu, zavisi koga pitate. 
 
Protesti na ulicama Beograda održani su tokom leta 2020. godine, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost uvođenja policijskog časa u Beogradu kako bi se sprečilo širenje korona virusa.
 
Bilo je upada demonstranata u zgradu Narodne skupštine, paljenja pirotehničkih sredstava, gađanja policije različitim predmetima i bakljama, dok je policija koristila suzavac, pendreke i konjicu kako bi rasterivala okupljene, a neki od demonstranata su i privedeni.
Dve godine kasnije, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izneo je navode da su pripadnici ruske paravojne formacije bili u Srbiji na protestima, dodajući da su oni i uhapšeni.
 
Šormaz je za "Danas" rekao da mu to govori da je "veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije", kao i da "službe o tome imaju podatke" i "da bi lako bilo reagovati i po tom pitanju".
Zoran Dragišić, zamenik člana skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, u izjavi za Euronews Srbija, pozivajući se na informacije "iz pouzdanih izvora", navodi da su neki od pripadnika ozloglašene grupe u Beogradu snimljeni tokom demonstracija u leto pre dve godine, a neki od njih i privedeni. 
 
"Pominju se i njihova imena, ako su to prava imena, pojavljivalo se i to slovo Z, slovo V, a nema sumnje da se čuo i ruski jezik među demonstrantima", kazao je Dragišić.
 
S druge strane, član Predsedništva SNS i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović ovakve navode naziva "notornom budalaštinom".
 
Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, rekao je za "Danas" da ne postoje nikakvi pouzdani podaci koji bi ukazali da je ruska obaveštajna služba učestvovala u organizaciji julskih demonstracija.
 
"Ta tvrdnja mi je delovala neubedljivo i pre dve godine, a ni danas nije ništa uverljivija. U suštini radi se o istim optužbama s tim da su one ovoga puta nešto više senzacionalističke jer je spomenuta kompanija “Vagner” koja je u međuvremenu izašla na loš glas. Ne postoje nikakve konkretne informacije da je to tačno, a teško je poverovati da se do sada ne bi pojavile makar neke indicije u tom pravcu", navodi Petrović.
 
Šta je Vagner grupa?
 
Prva stvar koju bi trebalo razumeti o Vagner grupi - jeste to da, najverovatnije, ne postoji Vagner grupa, piše portal Foreign Policy. Naravno, ovo znači da ne postoji nikakva jedinstvena firma registrovana pod tim imenom, već termin verovatnije služi da opiše mrežu u kojoj su isprepletane kompanije i grupe plaćenika.
 
Kada je američki Trezor ranije zatražio sankcije protiv pojedinih kompanija za koje se sumnja da posluju u okviru Vagner grupe, navedeno je da članovi ove organizacije učestvuju u suzbijanju prodemokratskih protesta, širenju dezinformacija, iskopavanju zlata i dijamanata, kao i da organizuju paravojne aktivnosti.
 
Vagner grupa se prvi put pojavila 2014. godine u Ukrajini, gde su pomagali vojsci Rusije u operaciji koja je za rezultat imala aneksiju Krima. Koliko je do sada poznato, plaćenici Vagner grupe učestvovali su u raznim sukobima i ratovima - u Ukrajini, Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.
 
O Vagner grupi često se govori kao o ruskim plaćenicima, odnosno "paravojsci" ruskog ministarstva odbrane. Za američko ministarstvo odbrane reč je o privatnoj plaćeničkoj kompaniji koja se povezuje sa ruskom državom.
 
U jednom intervjuu u decembru 2018. godine, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu postavljeno je pitanje u vezi sa delovanjem Vagner grupe u Ukrajini i Siriji. Putin je tada rekao kako bi "takve stvari trebalo da ostanu u privatnim okvirima" i da bi ova grupa trebalo da bude sankcionisana ako krši zakon, ali ako to nije slučaj, da imaju pravo da rade i promovišu svoje poslovne interese u inostranstvu. 
 
Osuđen i državljanin Srbije
 
Prema podacima koje je Viši sud u Beogradu ranije dostavio portalu Euronews Srbija, među 32 osobe osuđene za ratovanje na teritoriji Ukrajine je i jedan državljanin Srbije osuđen zbog delovanja u okviru Vagner grupe.
 
Presuda je doneta u martu 2017, a osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana. Njegovo ime nije otkriveno, a navodi se da je presuda doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice.
  • G pen

    08.05.2022 09:48
    Naravno, jos od bacanja jogurta. Rasturili su Jugoslaviju koju je zapad napravio. Neka se spremi srbija jer im nije pomogla ni protiv turaka. A znamo ko jeste. Decenijama je ovde povika na vuka (zapad) a lija sa istoka jede meso.
  • /

    08.05.2022 08:33
    /
    @ABC
    a vagner je ruska vrednost.
  • Srle

    08.05.2022 07:59
    Ima ovde placenika iz svih krajeva sveta..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.