Narodna stranka: Vučićeve defetističke dezinformacije o Kosovu i Metohiji

Narodna stranka ocenila je da je predsednik Srbije izneo "defetističke dezinformacije da je Međunarodni sud pravde svojim mišljenjem potvrdio nezavisnost samoproglašenog Kosova".
Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Slobodan Doklestić naveo je u saopštenju da pitanje sudu nije uputila Srbija, nego Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na predlog Srbije.
 
"Upućivanje pitanja Međunarodnog suda pravde (MSP) zahteva ozbiljnu diplomatsku veštinu da se pronađe formulacija koja odgovara inicijatoru, a koja je ujedno prihvatljiva većini država na svetu. Pitanje koje je postavljeno je bilo korektno: 'Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom'", rekao je Doklestić.
Prema njegovim rečima, sud je, umesto da odgovori na postavljeno pitanje, odlučio da "samoinicijativno izmeni" postavljeno pitanje i da odgovori na drugačije pitanje: "Da li deklaracija o nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo".
 
"Reč je o zameni teza koja je lako uočljiva svakom iskusnom pravniku - umesto da se odgovori da li čin secesije Kosova ima pravni osnov u međunarodnom pravu, MSP je odlučio da se bavi pitanjem da li dokument pod nazivom 'Deklaracija o nezavisnosti' krši međunarodno pravo", kazao je on.
Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke ocenio je da je "kod tako zamenjenih teza, sud našao da je taj dokument privatni dokument grupe građana, a ne akt privremenih institucija na Kosovu".
 
"Kao takav taj akt nije predmet nije predmet interesovanja i regulisanja međunarodnog prava, te ga stoga ne može ni kršiti. To je mišljenje MSP", naveo je Doklestić.
  • Bojan

    09.05.2022 15:25
    Bilo kakvo ozbiljno loženje na vraćanje Kosova može da se opiše samo kao retardizam.
  • aga

    09.05.2022 13:28
    haha
    ovo je ona kockarska , ne kune majka sina što se kockao , nego što se vadio ! narodna stranka prevarila i riđeg , ali nema više ovaj mandat što na foru dobiše i više nikad ...
  • sasa

    09.05.2022 09:24
    sasa
    Bar NS i Jeremic ne bi trebali da se javljaju po pitanju KiM.Narod pamti i ne zaboravlja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.