Ceo Kragujevac ostao bez struje pred dolazak premijerke, Mihajlović poručuje da mora da poskupi

Oko 9 časova jutros ceo Kragujevac i okolna sela ostali su bez struje, koja je u međuvremenu došla.
Ceo Kragujevac ostao bez struje pred dolazak premijerke, Mihajlović poručuje da mora da poskupi
Foto: Pixabay
U gradu je vladao saobraćajni kolaps, a nisu radili ni semafori.
Bez stuje su ostali centar grada, velika naselalja Aerodrom i Erdoglija, a radili su samo veliki tržni centri koji imaju agregate za električnu energiju. Sve prodavnice i pošte nisu radile, a penzioneri su stajali i srpljivo čekali na penzije.
 
Kako je za Novu saopšteno u EPS, došlo je do kvara u transformatorskom polju 400 kV broj 2 - deo naše (EMS AD) trafostanice Kragujevac 2, koji je bio bez napajanja električnom energijom. U 10 sati su uključeni prekidači svih ispalih 110 kV izvoda u TS Kragujevac 2 i prosleđen je napon do distributivnih trafostanica.

Predsednica vlade Ana Brnabić boravi danas u Kragujevcu, gde je planirano da u Državnom data centru prisustvuje potpisivanju komercijalnog ugovora sa korporacijom "Orakl". Potpisivanje ugovora bilo je planirano za 11 časova.

Mihajlović: Nema više jeftine struje
 
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila kako struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo.
 
Mihajlović je na konferenciji "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje. Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.
 
"Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno - država, privreda i građani - pomognemo da EPS opstane", rekla je Mihajlović.
 
Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo, već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.
 
"Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima", poručila je Mihajlović.
 
Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobiju status zaštićenog kupca i plaćaju povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 10.000 domsćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.
 
"Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji", rekla je Mihajlović i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.
 
Prema njenim rečima, trenutno ima dovoljno energenata i da nije problem nabavka, već kako će biti dalji razvoj situacija. Na pitanje o eventualnoj promeni vlasništva u kompaniji NIS Mihajlović je odgovorila da će "Srbija uraditi sve što treba da se uradi" u smislu očuvanja energetske bezbednosti, ali da nije bilo razgovora o tome.
  • Mihajlo

    11.05.2022 13:32
    @Ratko
    Ratko, ne moze Srbija da prodje bolje od EU, ne zbog toga sto nema mogucnosti vec sto to EU ne dozvoljava. Mora sve po njihovoj diktaturi da se radi.
  • Jelena

    11.05.2022 10:46
    Cetvrti razlog
    Cetvrti razlog je da su prosli izbori .Ko je do sad upravljao EPS.om ?Ko je kriv za pljacke i lose upravljanje? Sve je dozvoljeno kradite direktori bahatite se samo narod NE sme da sazna .AKO SAZNAJU OTKAZ.
  • Ratko

    10.05.2022 21:26
    Malo lažu, malo kradu....
    "Ministarka Zorana Mihajlović naglasila je da postoje tri razloga za poskupljenje struje. Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.

    "Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, "".

    Idemo redom:
    1. Srbija ima oko 3,5 MILIJARDI tona lignita kojima snabdeva svoje termoelektrane i proizvodi el. energiju. Kopovi lignita su u vlasništvu SRBIJE.
    Dakle ako je ugalj ( lignit ) poskupeo u inostranstvu NEMA RAZLOGA da poskupi u Srbiji jer je to resurs Srbije, a ne uvozni energent.
    Gas, pelet i naftu ne koristi niti jedna termoelektrana u Srbiji, tako da nema opravdanih razloga za poskupljenjem struje.

    2. Spremanjr za zimu odnosi se na mazut koji je frakcija nafte koju Srbija dake Gaspromu, ali čak i da nema svoju naftu mazut se dobija iz uglja Bergiusovim procesom ili Fischer-Tropschovim, tako da vlada ima sposobne ljude, uz ova dva stara i poznata procesa ne bi bilo poskupljenja grejanja.

    3. Uvek su krivi "oni drugi", lepo je to i delom tačno, ali narod od toga nema NIŠTA. Rešite situaciju a ne ponavljajte se kao papagaji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.