Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima

Devet organizacija i udruženja kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odobrilo 630.000 evra osnovano je neposredno pre raspisivanja konkursa.
Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima
Foto: Pixabay
Osnovani su preregistracijom već postojećih udruženja koja godinama pre toga nisu ni bila aktivna, piše portal Insajder.
Ministarstvo dodeljuje ta sredstva za projekte za poboljšanje socijalnog položaja žena i sprečavanje porodičnog nasilja.
 
Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, sva udruženja su, prilikom preregistracije, sedišta prebacila u Beograd, promenila zastupnike i oblast delovanja.
"Kako bi ispunili uslove konkursa, u svojim statutima kao ciljeve sada navode socijalnu sigurnost žena i prevenciju nasilja, a do tada su se bavili zaštitom Roma, radnika, osoba sa invaliditetom, promocijom sporta i kulture", piše taj portal.
 
Na pitanje koje reference imaju udruženja koja su dobila najviše novca, iz Ministarstva za brigu o porodici naveli su da svi mogu da se prijave, a da su kriterijumi striktni.
 
"Kriterijumi su striktni i izuzetno jasno definisani i ne postoji mogućnost da bilo ko, ko nema odgovarajuće kapacitete, znanje i iskustvo iz navedenih oblasti, može da dođe do sredstava opredeljenih za tu namenu", navodi se u odgovoru Ministarstva.
 
Insajder navodi da nijedna od organizacija koja je dobila sredstva na konkursu tog ministarstva nema sajt, niti se mogu naći informacije o organizovanju događaja ili sprovođenju projekata u vezi sa zaštitom žena.
 
"Čak četiri organizacije koje su nastale neposredno pre raspisivanja konkursa, izmenom statuta i rukovodstva nekih drugih udruženja, sada su registrovane na istoj adresi - Terazije 23/207. Na prijavljenoj adresi, u zgradi u kojoj se nalazi i Privredna komore Srbije, navode da nikada nisu čuli za te organizacije, niti primili poštu na njihovo ime", piše Insajder.
 
Udruženjima koja imaju zvanične internet prezentacije i koje se godinama bave pitanjima položaja žena opredeljeno je ukupno oko 150.000 evra.
  • A

    11.05.2022 18:29
    !
    Nama nepoznata, njima poznata.
  • NN

    11.05.2022 11:14
    Konacno se vlast unormaljuje, da necete mozda da i dalje finansiraju "poznata" udruzenja, nvo poznate po antisrpskom ekstremizmu? Nikad vise, neka traze pare od hrvatske, ukrajine i slicnih.
  • Nenad

    11.05.2022 10:01
    Mafijaška ološ u svim porama vlasti na čelu sa diktatorom. Srbija je od Miloševića pa naovamo mafijaško- lopovska država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija