Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

Vlada Srbije je danas dozvolila izvoz brašna jer je procenjeno da to neće ugroziti snabdevenost domaćeg tržišta.
Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna
Foto: Pixabay
Izvoz brašna je omogućen izmenom Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.
"Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona", navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.
Istaknuto je da će slobodan izvoz brašna imati višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogučiti da obezbede novac za otkup novog roda u žetvi.
 
Izvoz iz Srbije pšenice i brašna, kao i kukuruza i ulja, zabranjen je 10. marta ove godine da bi se obezbedila snabdevnest trižiša u vreme krize izazvane ratom u Ukrajini, a 20. aprila su odobrene kvote za izvoz te robe.
  • lala banat

    11.05.2022 11:53
    uh
    Brašno izvezite i munite lovu , narodu povećaj cenu leba pa i tu munite lovu , preselo vam .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija