Tepić u pismu RTS-u: Odmah otvorite informativni prostor za istinu

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila je otvoreno pismo direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS-a.
 Tepić u pismu RTS-u: Odmah otvorite informativni prostor za istinu
Foto: 021.rs

Ona traži da odmah otvore informativni i debatni prostor prvog programa RTS-a za istinu, "za drugu stranu, za drugačije mišljenje, odnosno za objektivno i blagovremeno informisanje u interesu svih građana Srbije koji ih plaćaju".

U  otvorenom pismu, Tepić navodi da je mesec dana prošlo otkako su u Srbiji održani parlamentarni izbori.

"U tih mesec dana niko od predstavnika opozicionih parlamentarnih stranaka nije pozvan ni u jednu emisiju Radio televizije Srbije da iznese stav po bilo kom pitanju. Danom zavšetka izborne kampanje zavšeno je i prisustvo stranaka koje su dobile skoro 40 odsto glasova građana Srbije na programima javnog servisa", navodi Tepić u pismu.

Ističe da je od 2020. godine, kada je većina opozicionih stranaka bojkotovala izbore, argument za njihovo nepozivanje na RTS bio da nisu parlamentarne stranke i da nikog ne predstavljaju. 
 
"Danas, kada dobro znate koje su tačno izborne liste, odnosno koje su stranke postale parlamentarne, vaši nazovi argumenti više ne stoje. Logično se postavlja pitanje zašto ignorišete ne samo nas, nego i više od milion građana Srbije čije stavove zastupamo? Opravdanje da se čeka da se još jednom ponove izbori u Velikom Trnovcu sasvim sigurno ne stoji, jer jedno biračko mesto ne može da promeni ama baš ništa. Odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, prihvatanje ili neprihvatanje stava svih evropskih zemalja prema Rusiji, ekonomski problemi, rast cena, raspad EPS-a, korupcija i kriminal, serija ubistava u Beogradu koja uznemiravaju građane, kao i mnoge duge teme su nešto o čemu se mora govoriti na javnom servisu, ali vi to ne dozvoljavate. Da li je moguće da i dalje ne shvatate da opozicione parlamentarne stranke nisu neprijatelji naroda, već da su to neznanje i neinformisanost. Na posletku, takav dugogodišnji odnos RTS-a prema drugačijem mišljenju, nepoštovanje pluralizma i ignorisanje kritičke javnosti, ceh je koji upravo država Srbija danas plaća suočena sa novom podelom sveta nakon 24. februara i dalekosežnim izazovima pred kojima smo svi zajedno, i pozicija i opozicija", navela je potpredsednica SSP.
 
Ona dodaje da nigde u Zakonu o javnom informisanju, niti u Zakonu o javnim medijskim servisima ne piše da je RTS-u zabranjeno da ih zove u program do proglašenja konačnih rezultata, niti da su servis izbornih komisija, još manje stranaka na vlasti, ali piše da je javni interes koji ostvaruju i za koji ih građani Srbije plaćaju poštovanje i podsticanje pluralizma političkih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka (član 7 Zakona o javnim medijskim servisima).
 
"Imajući u vidu da su domaće i međunarodne reprezentativne organizacije već izrazile duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji, tražimo od vas da odmah otvorite informativni i debatni prostor prvog programa RTS-a za za istinu, za drugu stranu, za drugačije mišljenje, odnosno za objektivno i blagovremeno informisanja u interesu svih građana Srbije koji vas plaćaju", zaključila je Tepić.
  • Djekson

    12.05.2022 01:01
    Rts
    Moze
    Al iskljucivo o vama da se Prica
    Baš istinski
  • Veverac

    11.05.2022 20:53
    Smešno
    Da li se pod "istinom" podrazumeva dosadno smaranje krugodvojkaških bajatih jugonostalgičara? Hajde, Marinika, nije valjda da ne shvataš da je te dosadne dedake vreme odavno pregazilo...
  • Mediji

    11.05.2022 19:48
    Su uvek bila opsesija udbe - jos od 86 kad su preuzeli politiku, vecernje novosti, ko se seca politike ekspres. I onda ispiranja mozga svaki dan prvo sa "horoskopom" pa onda sa dnevnikom - Sloba i radnici koji protestuju da im 1000 DM nije dovoljno za zivot (ej, to je bila 89, obican fabricki radnik!!!!), pa onda sat-dva davljenja od raznih crncevica, popova i jama.
    i onda smo bili jako zacudjeni sto smo zavrsili u ratu.
    Tako sad opet ovaj bivsi ministar informacija radi sta radi. Plus jos deo medija koje su rusi preuzeli direktno. Ko prezivi ostace zauvek ostecen.
    Vidi se i po vecini komentatora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija