Dačić: Srbija sa SAD radi na energetskoj diverzifikaciji

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija spremna da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama radi na diverzifikaciji snabdevanja energentima.

On je na konferenciji "Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije" rekao da je snabdevanje energentima danas ključni prioritet u međunarodnim odnosima i da je Srbija spremna da i intenzivnije nego ranije zajedno sa SAD radi na energetskoj diverzifikaciji.

"Srbija, dakle, drži širom otvorena vrata što većem broju snabdevača energentima, jer to je u našem najboljem interesu", izjavio je Dačić i dodao da Srbija mora da očuva stabilnost svog energetskog tržišta i preko do sada dominantnih izvora.
On je rekao da se radi o velikim projektima i da preorijentacija "nije moguća u kratkom roku".
 
Ambasador SAD: Velike promene u energetici na Balkanu 
 
Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je danas u Beogradu da se "ovih dana, ovih nedelja, meseci mogu očekivati velike promene u sektoru energetike i u svetu i u regionu Zapadnog Balkana".
 
Hil je rekao da je tema energetske diverzifikacije izuzetno važna i dodao da je "pravo vreme" da se razgovara o neophodnim koracima.
 
"Posebno ćemo razgovarati o tome šta SAD mogu da učine da pomognu Srbiji u svemu ovome i razgovaraćemo dalje o pitanjima koja su u interesu naših zemalja", najavio je Hil.
 
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da je energetska diverzifikacija veoma značajna tema za Srbiju koja će putem interkonekcija moći da dobija energente i od drugih dobavljača.
 
"Energetska stabilnost je i politička stabilnost", rekla je Mihajlović i dodala da Srbija kao centralna zemlja Zapadnog Balkana može da obezbedi svoju energetsku nezavisnost.
  • Deda Joca

    13.05.2022 10:17
    Razlika
    U pogledu energetike između Dačića i Miće Grčića nema razlike: za ražanj se koristi ćumur, a za mikrofon baterije, ništa struja, nafta, gas...a "diverzifikacija" baš zvuči onako moćno, politički!
  • Bravo

    13.05.2022 10:06
    ...
    Bravo, saradjujemo sa agresorom koji ukupira ceo svet, bombarduje koga hoce..Bravo!
  • Dragan

    13.05.2022 09:05
    W
    Pa on ne zna engleski.Klimaj samo glavom što god Amer kaže.S kad čuje Putko ima da bude bum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.