Hepatitis kod dece: Dečak iz Srbije prebačen na lečenje u Italiju

Devetogodišnji dečak za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla, prebačen je iz Instituta za majku i dete u bolnicu u italijanskom Bergamu.
Hepatitis kod dece: Dečak iz Srbije prebačen na lečenje u Italiju
Foto: Pixabay

Tamo će lekari odlučiti da li mu je neophodna transplantacija jetre, piše RTS.

Dete je u beogradsku kliniku stiglo iz bolnice u Čačku, njegovo trenutno opšte stanje je dobro, navela je za RTS načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete Ivana Kitić.

Prema njenim rečima, u Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa nepoznatog porekla, prijavljen u više od 20 zemalja.
 
"Koliko je meni poznato za sada u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali jedan veliki oprez. Moramo biti oprezni da bismo na vreme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog deteta", kazala je doktorka.
 
Broj obolelih u svetu je u porastu, prenosi RTS, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok su neka deca zahtevala transplantaciju jetre.
 
Ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali da to nije novi virus.
 
"Adenovirus nije nikakav novi virus, možda je ovde reč o novom soju virusa pa da nema takvih jasnih potvrda. Možemo da kažemo da smo našim ispitivanjima takođe dobili podatke da nema za sada poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da on jeste taj hepatitis", kaže doktorka.
  • RVosha

    14.05.2022 10:43
    Smrdija
    Sokiran sam.
    Zar u mocnom lideru ne postoji zdravstvena ustanova koja bi pomogla ovom decku da se izleci?
    Naprosto sam prenerazen.
    Dragom decaku zelim sve najbolje.
  • Nikola DE

    14.05.2022 09:52
    A ja se kopčam na leđima
    Znači novo zatvaranje i novi policijski čas i nova obavezna vakcinacija novim vakcinama od septembra?


  • МилеНС

    14.05.2022 09:28
    одакле?
    хоће ли неко објаснити КАКО се тај дечак инфицирао, одакле му тај хепатитис? Јел боравио у некој од тих земаља пред повратак/долазак у Србију или је то тек онако са неба пало па ето, има нови тип хепатитиса ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.