Sindikati "Sloga": Vlada hitno da poveća minimalac, većini radnika preti nemaština i glad

Vlada Srbije do kraja maja treba da koriguje minimalac za drugu polovinu 2022. godine i od juna meseca istu značajno uveća, smatraju Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
Sindikati "Sloga": Vlada hitno da poveća minimalac, većini radnika preti nemaština i glad
Foto: Pixabay (ilustracija)
Sindikalci smatraju da je hitna korekcija minimalne cene rada neophodna zbog svakodnevnog porasta cena osnovnih životnih namirnica, energenata, komunalnih usluga i režija, zbog čega ogromnoj većini radnika i njihovim porodicama preti ozbiljna nemaština i glad.
"Ovo isključivo zahtevamo od Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer od takozvanih reprezentativnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) ne očekujemo ništa, budući da se oni ništa ne pitaju i da su od države kroz SES plaćeni statisti za davanje legitimiteta pred Međunarodnom organizacijom rada (MOR) da u Srbiji postoji socijalni dijalog, što je godinama unazad jedna velika laž i obmana. Što se tiče Unije poslodavaca, ni od njih ne očekujemo ništa, jer njima je uvek malo i oni bi uvek više profita, bez obzira na posledice po radnike koji im prave taj profit", smatraju u Slozi.
Ističu da se nemogućnost da se preživi sa sadašnjim minimalcem vidi na svakom koraku, a pojačava nezadovoljstvo i preti da u narednom periodu nakon otrežnjenja od velike doze predizbornih obećanja o rastu životnog standarda i blagostanja, preraste u ozbiljan haos i socijalni bunt, kako radnika tako i penzionera.
 
"Iako je Vlada delimično ograničila cene osnovnih namirnica i zamrzla cene goriva, u trgovinama, mesarama i na pijacama širom Srbije je sve poskupelo, a promena cena na rafovima prodavnica i u režijama je gotovo svakodnevna", zaključuje Sloga.
  • Kosta BG

    15.05.2022 10:34
    Ispod 100 hiljada ništa
    Gledam oglase juče na Zelenom Vencu u centru Beogradu "potreban radnik u piceriji plata 70 hiljada..." ,"potrebna pomoćni kuvar u kuhinji u centru grada plata 80 hiljada...","potreban dostavljač hrane plata 100 hiljada..."," potreban vozač C kategorije za dostavu robe iz magacina maloprodaji plata 120 hiljada...".NIKO DA ZASTANE DA POGLEDA.

    Svaku banderu izlepili i autobusko stajalište oglasi formata od A5 do A3..
    Niko ali niko za tih pola sata koliko sam čekao autobus da zastane i od mladih i od starijih da pogleda .Niko.

    Na jesen ćemo tražiti radnike i za 150 hiljada dinara plate ni za 150 hiljada neće više niko ostati kako je krenulo sa odlaskom normalnih radnika iz Srbije u normalne države gde žive normalni nekorumpirani narodi KOJI PLAĆAJU RADNIKE NA VREME.

    Malo dalje pročitam oglas na Brankovom mostu"potrebni radnici za čišćenje tavan dnevnica od 8 do 12 hiljada isplata istog dana po završenom poslu..." niko da zastane i pogleda.

    Sve van Beograda ja mislim bez želje da vređam bilo koga živi kao u nekom senatorijumu za 300 eura plate ćuti i trpi.Ali baš ćuti i trpi.Prosto je neverovatno šta je sve narod van Beograda spreman da podnese.

    Moje viđenje i zaključak nakon pročitanih svih portala van Beograda.Nemojte me držati za reč.

  • Miodrag

    15.05.2022 09:56
    Miodrag
    Imali ste izbore i rekli Vucic! A volja naroda je svetinja?! Nema sada...jedite manje i neobilno isto kao sa higijenom! Duhovno se uzdizite! Bog ce olaksati i pomoci?!!! Kakve bre pare...toje za one "pametnije" vama to netreba!!! Zivela Srbija!
  • L

    15.05.2022 09:50
    L
    Isti ti radnici bar vecina je glasala za AV glad i nemastinom! U cemu je onda problem?! Narodu je vise nego odlicno! Da nije bilo bi drugacije?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.