Nedimović: Hleb i brašno neće poskupeti u naredna dva meseca

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se zbog odluke da izvoz brašna bude potpuno slobodan, u Srbiju sliti 50 do 60 miliona evra.
Nedimović je dodao da nijednog trenutka neće biti ugrožena situacija u Srbiji.
"Mi imamo višak od 170.000 tona brašna, ako uzmemo da Srbija izveze 10.000 do 12.000 tona, imamo za 15 meseci izvoza, a nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje", rekao je Nedimović na RTS-u.
On je dodao da se očekuje dobra setva, prinos od 4,5 miliona tona pšenice, a kako je dodao, proizvodnja suncokretovog ulja tri puta je veća od potrošnje.
 
Nedimović i dalje smatra da je odluka o zamrzavanju izvoza na 45 dana bila dobra kako bi se izbalansiralo stanje zaliha u zemlji.
 
On je naveo da je nedavno Indija zamrzla izvoz, da je Rusija takođe zabranila izvoz, a da je "šesti proizvođač pšenice na svetu, Ukrajina, u ogromnom problemu sa izvozom".
 
"Brašno u pakovanju od jedan i pet kilograma i hleb neće poskupeti u narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko postoje poremećaji, a sva je prilika da će na svetskom tržištu biti potpuni cirkus", rekao je Nedimović.
 
Rekao je da se zabrana poskupljenja odnosi i na suncokretovo ulje i ponovio da u Srbiji nema nestašice, dok kako kaže, "neke zemlje Evropske unije imaju velikih problema sa snabdevanjem".
 
Pored dobrog prinosa pšenice od 3.400.000 tona, zatim kukuruza i suncokreta, ministar poljoprivrede je rekao da očekuje i dobar rod maline.
 
Štete od grada su, kako je istakao, minimalne, jer je protivgradna zaštita unapređena, digitalizovana i sada je "mnogo bolja nego pre pet godina".
  • Čobane vrati se

    15.05.2022 14:01
    misko@ Poštovani, juče sam kupio 1,5l mleka i to platio 84,99 dinara što je 56,66 dinara po litri. Ako ste vi ovca koja plaća duplo više, zašto se čudite što vladu vode čobani?
  • misko

    15.05.2022 13:19
    DALI STE VI NORMALNI?
    Zamislite ovo; litar mleka 115 dinara a litar ulja 200 dinara, ovo moze samo u ,,NAPREDNOJ,, Srbiji, gde vladu vode cobani.
  • 9

    15.05.2022 11:10
    A kad 2 meseca prođu
    Nahebaste ko žuti. Prvozavrćemo patku sa
    komunalijama i strujom zatim gorivom i gasom ,
    pa onda zbog goriva hlebom i hranom , e onda
    porezi za stanove i zemlju , odvodnjavanje i vazduh
    i kada Vam izmuzemo zadnji mrski euro i pokrademo
    prodično zlato menjamo narod. A pink-ovce i poiciju
    zadržavamo u državnom aparatu da ima ko da
    glasa dok ne stignu potrebne količine bangladežana ,
    ćinejanske sirotinje indusa i već ostalih prijatelja da
    rade za Bin Zajeba. Jeli tako tatice i batice ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija