"Da se zna": Dveri iskoristile Svetski dan porodice da potpiruju homofobiju

Udruženje "Da se zna!" ocenilo je danas da je pokret Dveri iskoristio Svetski dan porodice da "ponovo potpiruje homofobiju", najavom da će se u Skupštini Srbije zalagati za zabranu parade ponosa.
"Da se zna": Dveri iskoristile Svetski dan porodice da potpiruju homofobiju
Foto: Pixabay
"Paradoksalno, u istom saopštenju navode da 'LGBT ljudi treba da imaju sva prava i slobode koje garantuju Ustav i zakoni', a upravo je sloboda okupljanja zajemčena članom 54 Ustava Republike Srbije", navodi se u objavi tog udruženja na njihovom Tviter profilu.
Istakli su da je i Ustavni sud 2013. godine zaključio da je zabrana parade iz 2011. godine bila neustavna i da je njom bio povređen pomenuti član i istakli da zabrane skupova bilo koje vrste nisu u nadležnosti skupštine.
 
Iz tog udruženja su naveli da se pokret Dveri u istom saopštenju ponovo bavio "manipulacijama" vezanim za odnos prava LGBT+ osoba i populacione politike, odnosno prirodnog priraštaja, uz ocenu da to predstavlja "zlonamernu obmanu javnosti".
"Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Norveška, Slovenija, Holandija… Sve nabrojane zemlje imaju veću stopu nataliteta u odnosu na Srbiju, a sve su u svojim nacionalnim zakonodavstvima na neki način regulisale položaj istopolnih partnera", naveli su iz udruženja.
 
To udruženje pozdravilo je reakciju ministarke za ljudska prava i društveni dijalog Gordane Čomić na saopštenje Dveri i pozvalo i druge političke aktere da se "odbrane Ustavom zajemčena prava LGBT+ sugrađana".
 
Čomić: Neznanje o ljudskim pravima nije neočekivano 
 
Ministarka Gordana Čomić izjavila je, komentarišući najavu pokreta Dveri da će od Skupštine Srbije zatražiti zabranu održavanja Parade ponosa, da republički parlament nije nadležan za to pitanje.
 
"Svakom je na volju da zloupotrebljava institucije da bi mu volja za kršenjem Ustava i širenjem mržnje imala veći domet", izjavila je Čomić za Danas.rs.
 
"Neznanje o ljudskim pravima nije neočekivano, a ponos na netrpeljivost prema ljudima koje je lako mrzeti jer su drukčiji od nas je neizbežan pri takvom neznanju", rekla je Čomić.
 
Pokret Dveri saopštio je u nedelju, povodom Međunarodnog dana porodice, da LGBT zajednica mora imati ljudska prava i slobode koje im garantuju Ustav i zakoni, kao i da ne smeju biti diskriminisani, ali da je taj pokret "protiv promocije ideologije homoseksualizma i održavanja gej parade čiju će zabranu tražiti i u skupštini Srbije".
  • pajo patak

    17.05.2022 11:21
    @Лиманац
    crni Лиманац podr(a)škavaš opoziciju.
  • Da

    17.05.2022 11:17
    Treba proveriti odakle se Dveri finansira - da li se možda finansira od organizacije koja ne plaća porez kao što je SPC i da li te finansije dolaze iz inostranstva recimo iz Rusije - da li su Dveri strani plaćenici?
  • Mihajlo

    17.05.2022 11:09
    A tako
    Znaci propagiranje porodice je homofobija a indoktrinacija dece LGBTQ+ propagadnom je pozeljna? Inace za mene je Obradovic kontrolisana opozicija tj. lazna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija